ALEGERI SUA. Donald Trump A CÂŞTIGAT lupta electorală. Bursele S-AU PRĂBUŞIT (LIVE TEXT)

Embed:

(UPDATE 09:35) Donald Trumpa a devenit al 45-lea presedinte al Statelor Unite.

(UPDATE 09:00) Candidatul republican la alegerile prezidențiale din SUA, Donald Trump, a câștigat în statul Alaska în fața contracandidatei democrate Hillary Clinton, potrivit proiecțiilor posturilor de televiziune americane, citate de DPA. Astfel, Trump a ajuns în prezent la 266 de voturi și mai are nevoie de majoritate în oricare din cele șase state unde numărătoarea nu a ajuns la final.

Între timp, Hillary Clinton a câștigat statul Maine și a ajuns la 218 voturi electorale.

(UPDATE 08:15) Tensiunea crește pe măsură ce numărătoarea voturilor continuă. Rezultatele sunt extrem de strânse, însă arată un avans pentru Donald Trump. Sunt așteptate rezultatele pentru Pennsylvania (20 de electori), Michigan (16 electori), Minnesota (10 electori), Arizona (11 electori) și Alaska (3 electori). Potrivit estimărilor Fox News, Donald Trump are deja 254 de electori, ceea ce înseamnă că o victorie în Michigan sau în Pennsylvania i-ar aduce victoria. Republicanul, însă, ar putea să se impună în ambele state, cu un avans extrem de mic.

(UPDATE 08:00) Primele semne de înfrângere s-au făcut simțite în rândul simpatizanților lui Hillary Clinton, în urma rezultatelor primelor exit-polluri. Potrivit CNN, mulți dintre oamenii sunt atât de dezamăgiți încât încep să părăsească sediul partidului democrat. 

(UPDATE 07:45) Alegerile prezidențiale din SUA vor fi câștigate de candidatul care își asigură cel puțin 270 din cele 538 de voturi în Colegiul Electoral, iar ultimele rezultate parțiale, marți seara (miercuri dimineața, ora României) erau 223 pentru republicanul Donald Trump și 209 pentru democrata Hillary Clinton, potrivit AFP.

În același timp, CNN îl credita pe Trump doar cu 216 electori asigurați. Șansele lui au crescut semnificativ după ce a câștigat, printre alte state, în Florida, unde rezultatul a fost multă vreme incert - ceea ce i-a adus 29 de voturi în Colegiu - și în Carolina de Nord, stat cheie reprezentat de 15 electori.

(UPDATE 07:23) Candidatul republican la președinția SUA Donald Trump este pe cale să câștige alegerile din mai multe state cheie, transmite DPA. După numărători parțiale, el conduce în Wisconsin, Michigan, Carolina de Nord, New Hampshire. Candidata democrată, Hillary Clinton, este în avantaj în Pennsylvania și Iowa.

Cea mai recentă estimare a televiziunii CNN este de 190 de voturi în Colegiul Electoral pentru Clinton și 187 pentru Trump. Pentru victorie sunt necesari 270 de electori din cei 538 desemnați prin votul popular. Cotidianul New York Times estimează pe site-ul său de internet că după ultimele rezultate parțiale șansele de victorie sunt de peste 95% de partea lui Trump.

(06:57) Clipa în care vom afla deznodământul bătăliei pentru Casa Albă este foarte aproape, după cea mai agresivă campanie electorală din istoria Statelor Unite. Până atunci însă luptă rămâne strânsă între cei doi candidaţi, Hillary Clinton şi Donald Trump. Cel puţin asta arată ultimele sondaje efectuate la închiderea secţiilor de votare din ţară. Cu toate acestea, în vestul SUA cetăţenii americani continuă să voteze, iar rezultatele care apar în presa internaţională se schimbă de la minut la minut. 

Chiar dacă rezultatele oficiale nu au fost prezentate, postul de televiziune CNN anunţă că Donald Trump o depășește pe Hillary Clinton.

Printre statele în care a fost declarată învingătoare candidata din partea Partidului Democrat sunt: Connecticut, Minnesota, Colorado şi New Mexico. Iar contracandidatul ei republican este creditat cu mai multe voturi în state precum Missouri, Kansas, Oklahoma şi Texas.

Până acum, Hillary a acumulat 209 de electori, iar Trump 216. Piețele asiatice au reacţionat deja la votul din Statele Unite. Dolarul se devalorizează față de yen, moneda mexicană se devalorizează față de dolar, iar petrolul american se ieftinește.

Spre exemplu, în ultimele două ore, valoarea peso-ului a scăzut cu 8,5 la sută. E important de menţionat că pentru a deveni lider la Casa Albă câştigătorul cursei electorale are nevoie de susţinerea majorităţii electorilor din SUA, adică 270 de voturi din cele 538.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu