Alegeri prezidențiale în România: Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă se vor duela în turul doi

Embed:

Klaus Iohannis a acumulat cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor prezidenţiale din România. După numărarea a 99,9 procese verbale, candidatul susţinut de Partidul Naţional Liberal a adunat 36,6 procente.

În prima sa declaraţie după închiderea secţiilor, pretendentul la cel de-al doilea mandat de preşedinte a declarat că scorul acumulat reprezintă o victorie împotriva social-democraţilor, cea mai importantă din ultimii 30 de ani.

"Victorie, victorie!
Am crezut întotdeauna în români şi în implicarea lor, iar participarea lor din aceste zile este o mare bucurie pentru democraţia din România. Vreau să le mulţumesc tuturor celor care mi-au acordat încrederea lor", a declarat Klaus Iohannis, candidat PNL. 

Klaus Iohannis se va duela în turul doi al scrutinului cu fostul premier Viorica Dăncilă, care are puţin peste 24 de procente. Candidatul PSD s-a declarat mulţumit de rezultatul pe care l-a înregistrat.

"Acest vot ne onorează, dar ne şi responsabilizează. Lupta noastră va fi ca şi până acum pentru români, pentru România, pentru echilibru şi consens", a zis Viorica Dăncilă, candidat PSD. 

Pe locul trei în rândul preferaţilor românilor este candidatul USR PLUS, Dan Barna, care are aproape 14 procente. El a spus că rămâne optimist până la final, mizând pe voturile românilor din Diaspora.

"Este un record fără precedent în Diasporă şi asta ne dă încredere şi speranţă. Există o şansă foarte mare ca această modernizare a României să se întâmple acum şi nu peste cinci ani", a menționat Dan Barna, candidat USR PLUS. 

Peste câteva ore, Dan Barna şi-a recunoscut înfrângerea pe pagina sa de Facebook. Locurile patru şi cinci sunt ocupate de către candidatul independent Mircea Diaconu, susţinut de ALDE şi Pro România şi cel înaintat de Partidul Mişcarea Populară, Theodor Paleologu, fiind votaţi de peste 9% şi, respectiv, 5% dintre alegători.

Datele nu includ voturile românilor din diaspora. Potrivit Biroului Electoral Central din România, prezenţa la vot a fost de 47,66 la sută, ceea ce înseamnă că peste 8,6 milioane de români şi-au exprimat dreptul la vot.

Cel de-al doilea tur de scrutin va avea loc peste două săptămâni. 

loading...

Lasă un comentariu