ALEGERI PARLAMENTARE și REFERENDUM CONSULTATIV. Peste 1 450 000 de moldoveni au ieșit astăzi la vot

Moldova a ieșit astăzi la vot. Peste 1 450 000 de moldoveni și-au ales viitorul pentru următorii patru ani. Datele au fost făcută de preşedintele CEC, Alina Russu.

"La această oră, primele rezultate preliminare al alegerilor parlamentare și referendumul republican consultativ la care au participat potrivit informațiilor la această oră peste 1 450 000 de alegători.

Toate datele preliminare cu privire la participarea cetășenilor RM pentru referendumul republican cosultativ în mare parte dacă a fost acoperit pragul electoral dacă a fost declarat valabil, le vom comunica după procesarea proceselor verbale care vor veni din secțiile de votare.

Prezența la urne la aceste alegeri este de circa 50 %. În secțiile de votare care au fost deschise în străinătate sau prezentat la urne peste 74 mii de alegători și această cifră nu este finală ăentru că cum spuneam mai este 24 de secții de votare care vor activa în vederea exercitării la vot a cetățenilor RM.

Ultima secție de votare se va închide la 7 dimineața și este secțiea din SUA. La secțiile de votare din transnistria au participat la vot peste  37 mii de cetățeni cu domiciliul pe malul stâng al Nistrului", a declarat preşedintele CEC, Alina Russu.

PUBLIKA.MD amintește că astăzi, Moldova a ales viitorul țării pentru următorii patru ani. Pentru prima dată, alegerile au loc în baza sistemului mixt de vot. Asta înseamnă că 50 de parlamentari sunt aleşi ca şi la precedentele alegeri, pe liste de partid, şi 51 - în circumscripţii uninominale. Repartizarea celor 50 de mandate de deputat în circumscripţia naţională se va face doar pentru concurenţii care au depăşit pragul electoral: 6% în cazul partidelor şi 8% în cazul blocurilor electorale.

PublikaTV vine în această seară, începând cu ora 21:00, cu o ediție specială, moderată de Cristian Tabără.
 
Cei mai titrați patru analiști din țară vor veni în studioul nostru pentru a analiza scrutinul, a comenta declarațiile politicienilor, dar și primele rezultate ale alegerilor parlamentare.
 
Emisiunea va dura două ore și va putea fi urmarită în direct pe www.publika.md si pe Facebook.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu