Alegeri parlamentare în Cuba: Niciun partid din opoziţie nu a fost lăsat să participe la scrutin

Embed:

Votează, dar nu aleg. Cubanezii au ieşit la urne în cadrul unui scrutin parlamentar mai mult simbolic, întrucât niciun partid de opoziţie nu a fost lăsat să participe, iar toţi candidaţii au fost selectaţi de Partidul Comunist. Se pare că apariţia în public al lui Fidel Castro, care a fost la vot, a fost singurul eveniment important al acestor alegeri.

Fidel Castro a votat la biroul numărul 1 din Piaţa Revoluţiei, din Havana. Fostul lider cubanez, în vârstă de 86 de ani, nu a mai apărut în public de pe 21 octombrie anul trecut.
 
"Sunt sigur că poporul nostru este revoluţionar cu adevărat. Cu toţii am făcut multe sacrificii. Nu trebuie să demonstrez acest lucru, pentru că istoria a făcut-o deja. Sunt 50 de ani de blocadă americană, dar oricum nu le-a reuşit nimic", a declarat fostul preşedinte al Cubei, Fidel Castro. 

Aproximativ 8,5 milioane de cubanezi au fost chemaţi la urne ca să voteze un parlament format din 612 membri. Inovaţia acestor alegeri este că deputaţii vor fi limitaţi la două mandate consecutive. Niciun candidat al opoziţiei nu a fost lăsat să participe la alegeri.

"Votez pentru Fidel, pentru Raul, pentru Revoluţia cubaneză, care mi-a oferit totul de mic copil", a spus un bărbat.
 
"Este o datorie pentru patrie, suntem cubanezi", susţine o femeie.

Printre candidaţi sunt preşedintele în exerciţiu Raul Castro, în vârstă de 81 de ani, şi celebrul său frate, Fidel. Adunarea va alege Consiliul de Stat, instituţia executivă supremă, compusă din 30 de membri.

Aceştia urmează să-l reconfirme pe Raul Castro în funcţia de preşedinte, la sfârşitul lunii februarie. Analiştii estimează că generaţia "istorică" aflată la putere de la Revoluţia cubaneză în 1959 ar urma să cedeze, treptat, puterea unor lideri mai tineri, care ar putea să apară în noul Consiliul de Stat.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu