ALEGERI PARLAMENTARE 2014: Care este ordinea candidaţilor electorali pe buletinele de vot

Embed:

Cetățenii cu drept de vot din țara noastră sunt chemați astăzi la urne să aleagă între cei 24 de concurenți electorali. Este vorba despre 19 partide, un bloc electoral și patru candidați independenți. Pentru a intra în viitorul Parlament, partidele trebuie să obțină cel puțin șase la sută din voturi, blocurile - între 9 și 11 la sută, iar candidații independenți - două la sută din sufragii.

În cursa electorală s-au înscris atât partidele reprezentate în actualul legislativ, cât și cele extraparlamentare. Astfel, primul în buletinul de vot, care are o lungime de 63 de centimetri, este Partidul Democrat. Formațiunea este urmată de Partidul Popular Creștin Democrat și Partidul "Forţa Poporului".

Liberal-democrații sunt pe locul patru, iar PLR și comuniștii reformatori - pe locul cinci și, respectiv, șase. Pe locul 7 se situează Mișcarea Populară Antimafie, urmată de Partidul Național Liberal, socialiști, Blocul Electoral "Alegerea Moldovei - Uniunea Vamală", Partidul "Democraţia Acasă" și Partidul Popular.

Fotoliul de parlamentar este râvnit și de candidații Partidului Comuniștilor, care ocupă locul 13 în buletinul de vot. Comuniștii sunt urmați de liberali, Partidul "Renaştere", Partidul Acțiunea Democratică și de verzi.

Candidații independenți consilierul municipal Oleg Cernei și activistul civic Oleg Brega se situează pe locul 18 și, respectiv, 19.  Locul 20 este ocupat de Partidul "Patrioţii Moldovei", urmat de politicianul Valeriu Pleşca și avocatul Anatolie Doga, care candidează independent. Ultimii în buletin sunt Uniunea Centristă și Partidul "Pentru Neam și Țară".

Partidul "Ravnopravie" s-a retras din cursă, iar Partidul "Patria" a fost exclus în urma unei hotărâri a Curţii de Apel Chișinău, decizie menținută în vigoare de Curtea Supremă de Justiție.

La acest scrutin participă cu 15 candidaţi mai puţini decât la alegerile parlamentare de acum patru ani.  

Recordul național privind numărul candidaților înregistrați la un scrutin parlamentar a fost atins în 1998, când în cursă au intrat 89 de concurenți. Alegerile sunt considerate valabile dacă la urne se prezintă mai mult de o treime din numărul cetățenilor cu drept de vot. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu