Alegeri locale în Rusia: Partidul lui Putin "Rusia Unită" a pierdut peste o treime din locurile pe care le controla

Embed:

După două luni de proteste masive, ieri, în Rusia, au avut loc alegeri locale în toate cele 85 de regiuni ale ţării. Ruşii însă nu s-au grăbit la urne. Prezenţa medie pe ţară la vot a fost de 34 de procente, în timp ce în Capitală de aproape 22 de procente. Asta ar însemna că doar un cetăţean din cinci a aplicat ştampila "Votat".

Datele electorale indică faptul că Partidul lui Vladimir Putin "Rusia Unită" a pierdut mai mult de o treime din locurile pe care le controlase anterior. 

Miza acestui scrutin a fost capitala Moscova, unde mii de oameni au cerut organizarea unor alegeri libere şi democratice. Doar 19 din cele 45 de fotolii din legislativul de la Moscova au mers către candidații opoziției sistemice, o parte dintre ei fiind susținuți de la Aleksei Navalnîi.

Potrivit informaţiilor preliminare, în 16 regiuni ruse, guvernatorii şi-au păstrat fotoliile sau chiar şi-au consolidat poziţiile. În majoritatea cazurilor, candidaţii Partidului "Rusia Unită" au fost favoriţi. 

Excepție face regiunea Habarovsk. În noua componență a Dumei Legislative a teritoriului Habarovsk, partidul "Rusia Unită" a primit doar două mandate din 36, altele două sunt ale Partidului Comunist din Federația Rusă, iar cele 32 de mandate aparțin candidaților Partidului Liberal Democrat al Rusiei. Regiunea este condusă de Serghei Furgal. 

În Sankt-Petersburg, prezența la vot s-a mărit anormal de mai multe ori. Conform datelor finale ale comitetului electoral al orașului, către ora 20:00, atunci când s-au închis secțiile de votare, s-au prezentat la vot 41,62% dintre alegători. Cu două ore mai devreme, la urne au ajuns doar 23,69% dintre alegători. Altfel spus, numărul alegătorilor în două ore s-a dovedit a fi egal cu numărul alegătorilor în 10 ore. Unii analiști politici consideră că este vorba despre o fraudare a alegerilor.

Este pentru a doua oară când se organizează alegeri locale în Crimeea, după anexarea teritoriului în 2014.

O premieră pentru acest scrutin a fost votul electronic.

Alegerile locale din Rusia au fost monitorizate de 160 de mii de observatori și străini. 

CITEȘTE ȘI: MAEIE: Moldova nu recunoaşte aşa numitele alegeri organizate în Crimea şi Sevastopol, anexate de Rusia

Lasă un comentariu