ALEGERI ÎN TURCIA: Secţiile de vot s-au închis. Prezenţa la urne a fost de peste 86 la sută

Embed:

Secţiile de vot din Turcia s-au închis acum 2 ore. Rezultatele parţiale, după numărarea a aproape o treime din voturi, arată că actualul preşedinte, Recep Erdogan, a obţinut 57 la sută din voturi, iar principalul contracandidat, Muharem Ince, peste 28 la sută.

La scrutinul parlamentar au fost numărate doar o cincime din voturi. Rezultatele arată că partidul de guvernământ a obţinut mai puţin de jumătate din voturi, dar coaliţia din care face parte, are peste 60 la sută din sufragii.

Cifrele se schimbă însă, cu fiecare actualizare a datelor. Potrivit Consiliului Electoral Suprem, prezenţa la urne a fost de peste 86 la sută. Motivul este foarte simplu: în Turcia, votul nu este doar un drept al cetăţenilor, ci este obligatoriu prin lege.

Cei care nu se prezintă la vot plătesc o amendă echivalentă cu 8 euro. Scrutinul a fost organizat în condiţii stricte de securitate - să nu uităm că în Turcia este decretată starea de urgenţă de 2 ani, de la tentativa de lovitură de stat din 2016. Peste jumătate de milion de poliţişti, jandarmi şi agenţi de pază au fost mobilizaţi pentru a păzi secţiile de votare din ţară.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu