Alegeri cu o miză imensă în Statele Unite. Americanii stau la coadă să voteze

Alegeri cu o miză imensă în Statele Unite. Americanii stau la coada ca să voteze, în condiţiile în care oricum 30 de milioane de alegători şi-au exprimat deja opţiunile prin sistemul de votare anticipată. Este un scrutin la finalul căruia președintele Donald Trump și-ar putea pierde influenţa, dacă republicanii pierd majoritatea în Camera Reprezentanților.

Preşedintele american a încercat să convingă electoratul lăudându-se că primii săi doi ani de mandat coincid cu o performanţă economică foarte bună pentru Statele Unite, scrie digi24.ro.

Donald Trump, preşedintele SUA: Dacă democraţii radicali vin la putere, vor distruge economia şi viitorul ţării noastre. Un vot pentru republicani este un vot pentru continuare prosperităţii noastre extraordinare. Programul democraţilor va crea un coşmar socialist.

De partea cealaltă a baricadei, predecesorul lui Donald Trump, Barack Obama, a făcut campanie electorală pentru democraţi, atacându-l pe actualul preşedinte.

Barack Obama, fost preşedinte SUA: Văd că încep să se trezească oamenii care luau de bune anume progrese făcute, că femeile sunt tratate cu respect, că oamenii nu sunt judecaţi în baza culorii pielii sau a numelui de familie, că ne aşteptăm la decenţă, onestitate şi claritate de la oamenii din funcţii înalte. Oamenii s-au trezit şi au realizat că acestea nu pot fi luate de bune şi că trebuie să lupte pentru ele.

Miza scrutinului este uriaşă: controlul ambelor camere ale Congresului. Vor fi alegeri pentru o treime din mandatele din Senat şi pentru toate celor 435 din Congres. Cele mai multe dintre fotolii vor fi câştigate tot de partidul care le deţine în prezent. Dar în 75 de colegii sunt întreceri strânse între republicani şi democraţi, iar balanţa poate înclina în oricare parte. Aici se va decide ce formaţiune va deţine majoritatea în noul congres.

Analiştii cred că prezenţa la vot va fi de circa 45 la sută, cea mai mare din ultimii 50 de ani pentru alegerile legislative.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu