ALEGERI CRUCIALE ÎN UE. Eurodeputaţii se grupează în baza afinităţilor politice

Embed:

Eurodeputaţii se grupează în baza afinităţilor politice, nu după naționalitate. În prezent, există opt grupuri politice în cadrul Parlamentului European. Numărul minim necesar de deputați pentru a constitui un grup politic este de 25, iar cel puțin o pătrime din statele membre trebuie să fie reprezentate în cadrul grupului. Deputaţii care nu fac parte din niciun grup politic sunt neafiliați.

Cel mai mare grup politic din legislatura actuală a Parlamentului European este cel al Partidului Popular European, care are 217 de deputaţi din totalul de 751. Al doilea grup ca mărime este Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor, care are 186 de deputaţi.

Pe locul trei se situează Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni, cu 76 de mandate. Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa ocupă poziţia a patra, cu 68 de deputaţi. 52 de mandate are grupul ecologist Stânga Verde Nordică. Iar celălalt grup ecologist din Parlamentul European, Grupul Verzilor, are tot 52 de membri.

Pe ultimele două poziţii se situează Grupul Europa Libertăţii şi Democrației Directe, cu 41 de deputaţi, şi Grupul Europa Naţiunilor şi a Libertăţii, cu 37 de mandate. În actualul Parlament sunt şi 21 de deputaţi neafiliaţi. 

Fiecare grup politic își asigură organizarea internă, prin desemnarea unui președinte sau a doi copreședinți, a unui birou și a unui secretariat.

Înaintea fiecărui vot din cadrul ședințelor plenare, grupurile politice examinează rapoartele elaborate de comisiile parlamentare și înaintează amendamente.

Deşi fiecare grup politic adoptă o decizie în urma consultărilor interne, deputaţii sunt liberi să voteze în funcţie de propriile convingeri.