Alegeri anticipate în Ucraina: Cinci partide acced în Rada Supremă

Embed:

Partidul "Slujitorul Poporului" este principalul câştigător al alegerilor parlamentare anticipate din Ucraina.

După numărarea a puţin peste 50 la sută din buletinele de vot valabile, partidul preşedintelui ucrainean, Vladimir Zelenski, a fost preferat de 42,44 de procente dintre alegători.

Aşa după cum se aştepta, locul doi a fost ocupat de "Platforma de opoziţie - Pentru Viaţă" cu 12,87 la sută din sufragii.

Partidului fostului lider de la Kiev, Petro Poroşenko a adunat 8,65 procente, în timp ce partidul fostului premier, Iulia Timoşenko - 8,02 procente.

În Rada Supremă ar putea accede şi "Vocea", care a obţinut 6,39 la sută din voturi. 

Liderul de la Kiev a mulţumit deja cetăţenilor pentru susţinere, dar a ţinut să menţioneze că şi-a dorit un rezultat la fel de bun ca cel obţinut la scrutinul prezidenţial.

"Vă felicit pentru acest rezultat bun, puternic şi simbolic. 75 de procente ar fi fost mai bine, dar noi, şi eu personal, le mulţumim oamenilor din Ucraina pentru încrederea oferită partidului "Slujitorul Poporului".", a spus Vladimir Zelenski, preşedintele Ucrainei.

Şi membrii Platformei de opoziţie - Pentru Viaţă au venit cu un mesaj de mulţumire. Ei au declarat că scopul lor principal este ca în Ucraina să fie restabilită pacea.

"Chiar credeţi că dacă Zelenski va face paşi concreţi pentru restabilirea păcii şi respectarea acordului de la Minsk atunci noi vom sta şi ne vom uita? Ei nu trebuie să ne roage să facem ceva, noi vom face tot ceea ce ne va sta în puteri pentru restabilirea păcii şi vom vota pentru legile care sunt prevăzute în acordul de la Minsk", a zis Viktor Medvedciuk, liderul Platformei de opoziţie - Pentru Viaţă.

Tot despre restabilirea păcii în Ucraina vorbesc şi cetăţenii. Oamenii susţin că visul lor cel mai mare este ca războiul să se încheie şi să fie stabilitate.

"Îmi doresc ca un singur partid să creeze coaliţie. Doar aşa va fi evitat războiul politic şi vom avea stabilitate în următorii ani."

La scrutinul de ieri, alegătorii au primit două buletine - unul cu lista celor 21 de partide politice înscrise în cursă, iar celălalt - cu numele candidaţilor din circumscripţii. Prezenţa la vot a fost de 49,84 de procente.

Lasă un comentariu