Alegeri anticipate în Ucraina: Cetăţenii ucraineni îşi aleg deputaţii din Rada Supremă

Embed:

A mai rămas mai puţin de o oră până când secţiile de votare din Ucraina se vor închide. Potrivit Comisiei Electorale Centrale de la Kiev, până la ora 16, prezenta la vot a fost de peste 36 de procente. Participanţii la scrutinul parlamentar anticipat au primit câte două buletine de vot - unul conţine lista cu cele 21 de partide politice incluse în listă, iar cealaltă - cu numele candidaţilor din circumscripţii. Cei care au ştiut că în ziua alegerilor vor fi pe litoral, au avut grijă să-şi schimbe, din timp, locul unde vor vota.

"Am schimbat locul votării acum o lună."

"Decidem soarta țării. Este important, mai ales în această perioadă."

Miza acestor alegeri este una importantă. Oamenii îşi doresc cel mai mult ca în ţara să se instaureze pacea, să progreseze democraţia şi să se apropie de Europa.

"De fiecare dată când participăm la alegeri sperăm la o schimbare înspre bine. Acest lucru însă nu s-a întâmplat. Sper că de această dată vor veni la putere oameni tineri şi împreună cu cei cu experienţă vor reuşi să schimbe starea de lucruri."

"Dintre toţi candidaţii înscrişi în cursa electorală, o să votez pe acel care va lupta pentru viaţă şi pace. Asta e tot ce îmi doresc. Restul vor veni de la sine."

Rând pe rând, la secţiile de votare şi-au făcut apariţia şi liderii principalelor partide din Ucraina. Unii îmbrăcaţi lejer, alţii la costum, însoţiţi de partenerii de viaţă, de susţinători sau de bodyguarzi. Toţi au votat pentru un viitor prosper. Întrebat cine crede că va fi următorul prim-ministru, preşedintele Vladimir Zelenski a răspuns.

"Eu mi-aş dori să fie o persoană independentă, care anterior nu a ocupat funcţia de premier, preşedinte de Parlament sau lider al unei fracţiuni", a declarat Vladimir Zelenski, preşedintele Ucrainei. 

Lucruri inedite s-au întâmplat în ziua alegerilor din ţara vecină. Procurorul General, Iurii Luţenko, a distribuit o poză cu o cratiţă sigilată, care era folosită, în regiunea Jîtomir, drept urnă pentru stocarea buletinelor de vot. Aceasta a fost înlocuită cu o urnă normală, după ce a ajuns în atenţia CEC. Alegerile anticipate au fost declanşate de preşedintele Vladimir Zelenski, imediat după ce a depus jurământul în plenul Parlamentului de la Kiev.

Rada Supremă a Ucrainei este formată din 424 de deputaţi, care sunt aleşi pentru o perioadă de cinci ani.

Lasă un comentariu