ALEGERI ANTICIPATE ÎN SPANIA. Este al treilea scrutin parlamentar din ultimii 4 ani

În Spania au loc alegeri parlamentare anticipate. Circa 37 de milioane de alegători sunt aşteptaţi la urne în al treilea scrutin parlamentar din ultimii patru ani.

Deși sondajele arată că Partidul Socialist va ajunge pe primul loc, urmat de Partidul Popular, niciuna dintre cele două formațiuni nu va reuși să obțină majoritatea și va avea nevoie de sprijin pentru a desemna premierul.

Totodată, Partidul "Vox", de extremă dreapta, va accede pentru prima dată în parlamentul de la Madrid, ceea ce va îngreuna formarea unei coaliţii de guvernare. 

Partidul Socialist din Spania, condus de actualul premier Pedro Sanchez, a venit la putere în iunie 2018, în urma unei moțiuni de cenzură împotriva predecesorului său, Mariano Rajoy.  Totuşi, Guvernul lui Sanchez a fost unul minoritar, pentru că a avut doar 84 din 350 de locuri ale Parlamentului.

Conform sondajelor, socialiştii vor acumula circa 30 procente din voturi şi peste o sută de deputaţi, dar acest număr este insuficient pentru guverna de unii singuri. Ei ar putea face o alianţă cu stânga radicală, reprezentată de Partidul "Podemos", dar ar avea nevoie şi de mandatele separatiştilor catalani, care însă cer un referendum privind "autodeterminarea" Cataloniei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu