Alegeri anticipate în Marea Britanie. Parlamentul a aprobat propunerea premierului Boris Johnson

Embed:
Marea Britanie își cheamă cetățenii la urne pentru a hotărî viitorul țării. Legislativul de la Londra a aprobat aseară cererea premierului Boris Johnson de organizare a unui scrutin parlamentar anticipat în luna decembrie. Asta în contextul în care luni seara, Camera Comunelor a respins aceeași inițiativă. De data asta însă, în urma discuțiilor dintre premierul de la Londra, liderul opoziției laburiste, Jeremy Corbyn, s-a lăsat convins de necesitatea unui nou scrutin.

Fiecare dintre cele două părți este convinsă că va ieși învingătoare în următoarele alegeri. Boris Johnson vrea să obțină o majoritate solidă cu ajutorul căreia să poată aproba acordul pentru Brexit negociat cu UE și ulterior să-și continue activitatea în fruntea executivului de la Londra pentru încă patru ani. În schimb, Jeremy Corbyn speră că laburiștii vor obține majoritatea și va putea, din funcția de premier, să declanșeze un nou referendum prin care britanicii să aleagă dacă mai vor sau nu Brexitul.

"Partidul Laburist acceptă organizarea alegerilor, pentru că vrem ca această țară să se dezbaiere de Guvernul conservator, unul nesăbuit și distructiv. Este un Guvern care a făcut ca mai mulți copii și pensionari să trăiască în sărăcie", a menţionat liderul Partidului Laburist.

În cadrul dezbaterilor, Boris Johnson a motivat necesitatea organizării alegerilor anticipate prin faptul că Parlamentul de la Londra, în formula prezentă, nu face nimic altceva decât să tărăgăneze lucrurile la nesfârșit.

"Ei vor să amâne deciziile la nesfârșit, până la data de 12 a "lunii niciodată". Și când acea dată de 12 a "lunii niciodată" va veni, ei vor activa una dintre procedurile lor parlamentare complicate și vor adopta o moțiune care va provoca o amânare și mai îndelungată", a declarat Johnson.

Decizia a fost salutată de cetățenii britanici:

"Este foarte frustrant, dar cred că nu avem altă alternativă, pentru că nu există o majoritate clară în Parlament și trebuie să organizăm noi alegeri".

"Ceva trebuie să se schimbe, pentru că am obosit și suntem sătui de acest Brexit".

Ratificarea acordului de Brexit negociat de Johnson la Bruxelles a fost respinsă de deputaţi în data de 19 octombrie. Premierul a fost obligat de lege să ceară o nouă amânare a divorțului ţării sale de Uniunea Europeană. Astfel, luni, UE a anunţat că acceptă prelungirea termenului Brexitului până în 31 ianuarie 2020. Inițial, Regatul Unit trebuia să părăsească blocul comunitar la 29 martie, termen amânat de două ori, pentru 12 aprilie și mai apoi pentru 31 octombrie.

Lasă un comentariu