#ALEGEPUBLIKA. Ce urmează după alegeri. Astăzi vom afla localităţile în care candidaţii la funcţiile de primar au câştigat scrutinul din primul tur

Embed:

Astăzi va fi clar în ce localităţi candidaţii la funcţiile de primar au câştigat alegerile din primul tur sau unde bătălia va continua în turul doi.

Potrivit Codului Electoral, în 48 de ore de la închiderea secţiilor de votare, consiliile electorale de circumscripţie trebuie să prezinte documentele privind totalizarea rezultatelor la Comisia Electorală Centrală. În cazul candidaților care vor acumula mai mult de jumătate din sufragii, consiliile electorale de circumscripţie vor prezenta la judecătoriile de sector procesele verbale, iar în decurs de 10 zile instanţele de judecată vor confirma sau infirma legalitatea alegerilor din fiecare circumscripţie electorală. În termen de 24 de ore, decizia va fi transmisă CEC şi consiliilor electorale de circumscripţie.

În cazul în care candidaţii la funcţia de primar nu vor obţine mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate, peste două săptămâni, adică în data de 3 noiembrie, se va organiza al doilea tur de scrutin. În cadrul acestuia se vor duela primii doi candidaţi, care au acumulat cel mai mare număr de voturi.

Potrivit Codului Electoral, după cel de-al doilea tur de scrutin se va considera ales candidatul care a obţinut cele mai multe voturi, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la scrutin. În cazul în care vor fi pe punct de egalitate, se va considera câştigător cel care a obţinut mai multe voturi în primul tur.

Astăzi, 21 octombrie, #ALEGEPUBLIKA. Cele mai noi informaţii despre alegerile locale şi parlamentare sunt pe www.alegepublika.md, pe canalul nostru de youtube sau pagina de Facebook

Lasă un comentariu