ALEGĂTORII, AȘTEPTAȚI LA URNE: Parlamentarele și referendumul, organizate în aceeași zi

Atât alegerile parlamentare, cât şi referendumul consultativ au loc într-o singură zi. Secţiile de votare vor fi deschise între orele 7:00 şi 21:00, ora locală a ţării unde se află localul de votare. Alegătorul va primi patru buletine de vot: două pentru alegerea deputaţilor şi alte două pentru referendum.

Fiecare cetățean cu drept de vot care participă la scrutin îi prezintă actul de identitate operatorului din secţia de votare. Datele personale sunt introduse în Registrul Electronic al Alegătorilor, iar sistemul informațional automatizat va semnala dacă persoana are dreptul să-şi exprime opţiunea de vot, dacă este arondată anume la această secție de votare și dacă nu a mai participat la scrutinul respectiv.

Ulterior, alegătorul semnează în lista electorală de bază în dreptul numelui său sau în lista suplimentară. Sunt aplicate două semnături: una prin care confirmă că a primit buletinele de vot pentru alegerea deputaților și alta - pentru referendum.

Ulterior, un membru al biroului secției de votare aplică ştampila "Votat" în actul de identitate care confirmă votul și îi înmânează alegătorului buletinele. Acestea vor fi completate doar în cabina de vot, prin aplicarea unei singure ștampile pe fiecare buletin. Ulterior, buletinele vor fi introduse în urnă.

Potrivit Codului Electoral, este interzisă scoaterea buletinului de vot din secţia de votare. Dacă alegătorul a completat greşit buletinul, la cererea lui, biroul electoral al secției de votare îl anulează şi îi eliberează imediat, o singură dată, un nou buletin de vot.

În cazul în care, aproape de ora 21:00, când se închid secţiile de votare, în incinta unui birou sunt mai mulţi alegători care nu au reuşit să-şi exprime opţiunea de vot, funcţionarii electorali decid dacă prelungesc perioada.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu