ALARMANT! Sute de locuitori ai oraşului Bălţi, ATACAŢI de maidanezi

Embed:

Peste 380 de persoane au fost mușcate de câini în 2016, în municipiul Bălți. Potrivit Centrului de Sănătate Publică din localitate, cifra este în creștere cu zece la sută față de anul 2015.

11 dintre acestea au fost atacate de animale bolnave de rabie. Specialiștii bat alarma, iar haitele de maidanezi au băgat spaima în locuitorii municipiului.

Oamenii se tem să mai meargă pe stradă și să-și lase copiii să se joace în curţi. Ei se plâng că în ultimul timp numărul câinilor fără stăpân s-a mărit considerabil:

"Sunt cazuri când oamenii sunt atacați. Ele vor continua până când primarul, Renato Usatâi nu va face ce a promis: un azil pentru câini. Cu toții ne temem, deoarece numărul lor a crescut considerabil în ultimul timp."

"Chiar recent am avut un caz când un câine a mușcat o femeie. E periculos prin oraș, noi ne dorim ca autoritățile să rezolve problema.Ar fi bine ca animalele să fie duse într-un loc specializat."

"Ne este frică. De obicei în curte se joacă mulți copii. Aici ei se hrănesc pe lângă tomberoanele cu gunoi, sunt mulți câini în ultimul timp."

Cel mai des, animalele se adună lângă tomberoanele din preajma curţilor blocurilor, unde caută de mâncare. Specialiștii avertizează că ele sunt agresive pe timp de iarnă, deoarece sunt flămânde și stau în frig.

"În primul rând este pericolul de infectare cu rabie, care după cum am menționat, rabia este incurabilă, poate avea un sfârșit letal. În al doilea rând o agresie din partea unui animal, mai ales unul masiv, rămân și afecțiuni psihologice. Este posibilă și infectarea cu alți microbi", a declarat şef Centrului de Sănătate Publică Bălți, Veaceslav Chişlari.

Persoanele care au fost atacate de câini trebuie să se adreseze specialiștilor din cadrul Direcției pentru Siguranța Alimentelor care sunt obligați să prindă animalul și să-l țină sub supraveghere timp de 14 zile, pentru a exclude prezența rabiei.

"Chiar dacă e un câine înregistrat, el se ia la noi la staționar unde stă sub supraveghere. Când e un câine fără stăpân e de dorit ca omul să țină minte locul și cum arată câinele pentru ca să iasă echipa și să-l prindă, iar dacă nu știu aceste detalii, nici noi nu putem interveni", a spus şeful Direcției pentru Siguranța Alimentelor Bălți, Iurie Postolachi. 

Paradox, însă, după ce câinele este supravegheat el ajunge din nou în stradă. Asta pentru că autoritățile locale nu au un azil pentru aceste animale. Igor Șeremet, viceprimarul responsabil de soluționarea acestei probleme a refuzat să discute cu echipa Publika TV.

Potrivit unor estimări făcute de specialiștii Direcției pentru Siguranța Alimentelor, pe străzile din Bălți bântuie peste 30.000 de maidanezi.

Numărul acestora s-ar putea dubla în 2017 dacă autoritățile locale nu vor întreprinde măsuri.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu