ALARMANT: Spitalele din ţară NU sunt pregătite pentru a face faţă unor situaţii de criză

Embed:

Tragedia din clubul Colectiv din Bucureşti, care a luat viaţa a zeci de oameni, a scos la iveală mai multe probleme din spitalele din ţara noastră.

Un raport al Ministerului Sănătăţii arată că instituţiile medicale nu sunt asigurate cu echipamentul necesar pentru acordarea ajutorului persoanelor cu arsuri.

Mai mult, stocurile de piele pentru transplant sunt la limită.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, în prezent, spitalele nu au suficiente maşini de ventilare, maşini de anestezie, dar şi perforatoare de piele.

Pentru procurarea acestora sunt necesare 150.000 de euro. De asemenea, 25.000 de euro sunt necesare pentru a completa stocul de rezerve de piele.

În raport se mai menţionează că, în cazul unui număr mare de pacienţi cu arsuri, autorităţile dispun de 80 de ambulanţe din municipiul Chişinău, care i-ar putea transporta la spitale.

În prezent, Centrul de Leziuni Termice din Chişinău are capacitatea de trata 31 de pacienţi, iar Spitalul de Traumatologie şi Ortopedie - 35.

În cazul în care numărul victimelor va fi mai mare, pacienţii vor fi trataţi la alte instituţii medicale.

Spitalul Clinic Republican poate asigura 45 de locuri, iar Institutul de Medicină Urgentă - 80.

În cazuri excepţionale, şi Institutul Mamei şi Copilului poate interna 35 de pacienţi, iar Spitalul "Sfânta Treime" dispune de 45 de locuri.

Alte 30 de locuri sunt asigurate la Spitalul pentru copii "Valentin Ignatenco".

În raport se mai arată că, în situaţii de urgenţă, Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui este pregătit pentru a face faţă situaţiilor de criză.  

Anual, în spitalele din ţară sunt internaţi până la 2.100 de pacienţi cu arsuri.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, incidenţa unor astfel de traumatisme printre adulţi este de peste 50 de cazuri la 100.000 de oameni, iar în cazul copiilor numărul de ajunge la 80.

Anul trecut, durata medie de spitalizare a copiilor care au suferit arsuri a fost de 12 zile, iar în cazul pacienţilor adulţi această perioadă a fost de două ori mai mare.

Cheltuielile maxime pentru tratamentul unui pacient cu arsuri sunt de până la 163.000 de lei.

Datele Ministerului Sănătăţii mai arată că, în 2014, şase la sută dintre pacienţii adulţi internaţi au murit în urma leziunilor termice.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu