Alarmant! Numărul cazurilor de rujeolă au crescut la 86, printre care 61 de copii sunt spitalizați

Embed:

Focarul de rujeolă din Ceadâr-Lunga continuă să se răspândească. Numărul copiilor infectaţi în regiune a crescut până la 86, cu 14 pacienţi mai mult decât ieri. 61 dintre minori sunt spitalizați. Informaţia a fost confirmată de preşedintele raionului Ceadâr-Lunga din Găgăuzia.

Cei mai mulţi pacienţi nu au fost vaccinaţi împotriva rujeolei din motive religioase. În acest context, Ministerul Sănătăţii îndeamnă părinții să-şi imunizeze copiii, asta fiind singura modalitate de a evita boala.

"Noi facem un apel pentru a vaccina copii. Unica metodă efectivă și eficientă de profilaxie a rujeolei este vaccinul. Doar vaccinarea vă poate salva copilul de la această boală contagioasă care poate să alse sechele pe viață", a menționat Aliona Serbulenco, secretar de stat în domeniul sănătății.

Reprezentanţii Ministerului mai spun că în timp ce un vaccin costă în jur de 60 de lei, atunci, tratarea unei persoane infectate costă 7000 de lei.

"Guvernul a asigurat vaccinuri calitative, precalificate OMS și pentru toată populația destinată pentru vaccinare. Un caz de rujeolă tratat simptomatic poate să coste 5-7 mii de lei. De ce statul ar trebuie să cheltuie de zeci de ori pentru o boală care putea fi prevenită prin simpla vaccinare", a declarat Aliona Serbulenco, secretar de stat în domeniul sănătății.

Secretarul de stat a mai anunțat că, până la începutul noului an de învățământ, toți copii vor fi verificați de către medicii de familie, astfel încât niciun copil bolnav să nu ajungă la școală sau la grădiniță. În context, ministerul face un apel către părinți să nu ignore problema și să aleagă vaccinul pentru copii lor.

"Noi facem un apel pentru a vaccina copii. Unica metodă efectivă și eficientă de profilaxie a rujeolei este vaccinul. Doar vaccinarea vă poate salva copilul de la această boală contagioasă care poate să alse sechele pe viață", a spus Aliona Serbulenco, secretar de stat în domeniul sănătății.

Potrivit Ministerului Sănătății, 64 din cele 72 de cazuri de rujeolă au fost confirmate. Doar o singură persoană era vaccinată contra infecției. Ceilalți părinți au refuzat să facă acest lucru din motive religioase. Aceștia ar face parte din cultura baptistă. Totuși, unii reprezentanți ai acestei confesiuni religioase spun că își vaccinează copii și că religia lor nu interzice acest lucru.

"Și vaccinare și tratare corespunzătoare este. Eu cred că este vorba despre fiecare părinte în parte să faci vaccinare sau nu. - Aveți copii? - Da, două fete. Da, ele sunt vaccinate", a menționat Serghei Plămădeală, administrator biserică baptistă. 

"În biserica noastră nu este așa ceva ca să fie puse condiții stricte. Fiecare decide pentru el. Nu a fost așa ca biserica să se pronunțe, dar din contra, ea spune că dacă ești bolnav trebuie să te duci la medic."

Focarul de rujeolă a pornit la o tabără neautorizată din raionul Ungheni. Sursa acestuia a fost un copil din Găgăuzia care s-a infectat pe când se afla la rude în Ucraina.

De asemenea, Poliţia din Ungheni a deschis un dosar penal pe acest caz. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu