ALARMANT! Numărul cazurilor de rujeolă a crescut de la 56 la 105 într-o singură zi

Embed:

Numărul diagnosticelor confirmate de rujeolă a crescut pe parcursul zilei de la 56 la 105. Despre aceasta a anunţat Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică. Totodată, la alţi 63 de pacienţi rămâne suspectă prezenţa virusului. 

CITEȘTE ȘI: COZI LA CABINETELE MEDICALE. Mai mulți părinți din Capitală și-au vaccinat copiii contra rujeolei

Cele mai multe cazuri sunt în Taraclia, Ceadîr-Lunga, Cahul şi Nisporeni. Premierul Pavel Filip cere sancţiuni pentru angajaţii ANSP şi reprezentanţii autorităţilor locale care vor fi găsiţi vinovaţi că nu au acţionat corespunzător pentru a preveni epidemia.

"A existat mai multă ireponsabilitate până acum. Nu am privit ca scop în sine sancţionarea sau pedepsirea cuiva, pentru mine este foarte important ca problema să fie rezolvată. Dar, desigur, în urma anchetei care va fi dusă până la capăt vom stabili dacă cineva nu şi-a făcut suficient de bine munca va fi sancţionat", a declarat premierul Pavel Filip.

În sudul ţării s-au luat măsuri urgente. Niciun copil din Găgăuzia nu va fi primit la şcoală de 1 septembrie, dacă nu va prezenta certificatul medical privind vaccinarea împotriva rujeolei. Decizia a fost luată astăzi în cadrul comisiei pentru situaţii excepţionale, care a avut loc la Comrat. Autorităţile locale susţin că situaţia în regiune este una gravă, iar reprezentanţii Ministerului Sănătăţii nu exclud că în Ceadîr-Lunga ar putea fi instituit codul roşu de rujeolă.

Astfel, un grup format dintr-un poliţist, un medic şi un reprezentat al primăriei va merge în familiile, care sunt împotriva vaccinării şi vor încerca să-i convingă să-şi imunizeze copiii.

"Cu implicarea poliției vom efectua anumite activități de discuție, de comunicare cu aceste persoane pentru a-i convinge să efectueze aceste vaccinări", a zis Vadim Ceban, adjunctul bașcanului UTA Găgăuzia.

"Analizând situația din țară și instaurarea codului portocaliu de urgență, am luat decizia ca fără certificat să nu mai fie admis niciun copil în școli", a declarat Valentin Cara, președintele raionului Ceadîr-Lunga.

Ţinând cont de situaţia îngrijorătoare, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii îndeamnă oamenii să-și imunizeze copiii și dau asigurări că vaccinul este inofensiv.

"Vorbim de cod portocaliu la nivel național, nu la nivel regional aici în Găgăuzia, deoarece aici deja suntem într-un alt cod, fiindcă avem mai mult de cinci îmbolnăviri la un milion populație. Avem o vaccinare în jur de 75 de procente în regiunea respectivă", a menționat Aliona Serbulenco, secretar de stat, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției.

Amintim că focarul a izbucnit într-o tabără neautorizată din Ungheni. Virusul a fost depistat la un copil care se întorsese recent din Ucraina. Poliţia a deschis un dosar penal în acest caz.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu