ALARMANT! Numărul accidentelor cerebrale, DUBLATE în sezonul rece

Embed:

Tot mai multe persoane fac accidente vasculare cerebrale, de la începutul sezonului rece. Potrivit medicilor, numărul pacienţilor spitalizaţi s-a dublat, faţă de perioada caldă a anului.

Fenomenul este explicat prin acutizarea bolilor sistemului cardiovascular şi a diabetului. 

Medicii de la urgenţă transportă la spitale, zilnic, până la zece bolnavi cu accidente vasculare cerebrale. Numai la Institutul de Medicină Urgentă sunt spitalizaţi 50 de pacienţi, cu 20 la sută mai mulţi decât în perioada caldă a anului.

"Sunt pacienţi care au făcut solicitarea imediat după accident, în primele minute sau ore, şi sunt care fac solicitarea mai tardiv. Cine prevalează ? De obicei pacienţii nu reuşesc în fereastra terapeutică, care e de trei ore, ei sunt majoritatea. Prevalează femeile, vârsta este de la 70 în sus", a spus medicul de urgenţă echipa neurologie, Larisa Arnăut.

Agravarea bolilor care afectează inima şi vasele sangvine este favorizată de schimbarea condiţiilor meteorologice şi alimentaţia neadecvată din perioada rece a anului.

"Să zicem, persoana suferă de hipertensiune arterială, mai face o aritmie cardiacă sau suferă concomitent şi de o eschimie cronică cardiacă sau diabet. Pe de altă parte un exces alimentar sau un abuz de alcool induc majorarea tensiunii arteriale, dereglările de ritm sau alte stări patologice", a spus academicianul Stanislav Groppa.

Chiar şi în aceste condiţii, atacul cerebral poate fi prevenit, dau asigurări medicii.

Cu mai multe săptămâni sau chiar luni, înainte de producerea acestuia, apar stări constante de oboseală, depresie, insomnie şi cefalee.

De asemenea, bolnavul va acuza zgomot în urechi, pierderea parțială a auzului sau vederii. 

Unele dintre aceste simptome le-a avut şi Grigorie Perciun, cu mult timp înainte de producerea atacului cerebral.

"Am avut teri crize de stres. Şi asta m-a adus în această stare. Nu puteam vorbi. Era afectată partea dreaptă. Nu puteam coordona nicio mişcare. Acum mă simt binişor, dar am pierdut o parte din vedere", a spus bărbatul.

Peste 70 de mii de atacuri cerebrale au fost înregistrate anul trecut, aproape dublu faţă de 2008.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu