ALARMANT! În Moldova sunt înregistrate 11 FOCARE ACTIVE DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ

ANSA anunţă că la 15 august, pe teritoriul ţării sunt înregistrate 11 focare active de pestă porcină africană la porci domestici.

Focarele menționate se află în:

  • Cahul -7 focare (înregistrate în satele Manta, Roșu, Burlăceni, Crihana Veche și Cucoara);
  • Nisporeni - 1 focar (s. Milești);
  • Cantemir - 2 focare (s. Gotești);
  • Cimișlia - 1 focar (s. Gura Galbenei).

Pe parcursul anului 2019 au mai fost înregistrate:

  • un focar la mistreți, localizat în fondul silvic Lipcani, Briceni, care a fost rezolvat și această zonă se va afla pe o perioadă de 24 de luni sub monitorizare;
  • un focar la porci domestici, în s. Bejghioz, Ceadîr –Lunga, care a fost eradicat cu succes pe datat de 16.05.2019.

În cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale din 12.08.2019, prezidată de Prim-ministrul Maia Sandu, a fost discutată problema, fiind aprobat un Plan al măsurilor pentru combaterea și prevenirea răspândirii pestei porcine africane pe teritoriul Republicii Moldova.

Agenția solicită proprietarilor de porcine, să informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării  cadavrelor de porci domestici sau mistreți. 

Proprietarii de porci sunt atenţionaţi să nu utilizeze în furajarea acestora, cereale inclusiv iarba, fânul (sau utilizarea ca așternut a paielor), recoltate în acest an, deoarece persistă riscul ca acestea să fie contaminate cu virusul pestei porcine africane. Acestea pot fi utilizate doar după depozitare pe o perioadă de cel puțin 90 de zile de la recoltare.

 

"Reiterăm că în cazul morții și nimicirii porcilor din cauza PPA, despăgubiri vor primi doar proprietarii a căror animale au fost identificate și înregistrate în conformitate cu prevederile Legii nr. 231/2006 privind identificarea şi înregistrarea animalelor.", se spune în mesajul ANSA. 

Lasă un comentariu