ALARMANT: În Moldova mor de tuberculoză de trei ori mai mulţi oameni decât în alte țări din Europa

Embed:

În Moldova se îmbolnăvesc şi decedează de tuberculoză de trei ori mai mulţi oameni decât în țările din Europa. Statul pierde anual sume enorme pentru tratamentul acestor bolnavi, arată datele Ministerului Sănătăţii.

Potrivit statisticilor oficiale, cei mai mulţi bolnavi de tuberculoză sunt în municipiul Chişinău-578 de bolnavi la 100 de mii de locuitori. În top urmează raioanele Călăraşi, Orhei, Străşeni, Rezina, Anenii Noi, Şoldăneşti şi Făleşti. La polul opus, se află raioanele Briceni, Edineţ şi Ocnița.

Totodată, în 2013 în țara noastră au fost înregistrate 11 cazuri de deces din cauza tuberculozei la 100 de mii de oameni, iar cifra este într-o ușoară scădere faţă de anul 2012.

Specialiştii atenţionează că un risc sporit îl prezintă moldovenii care muncesc în străinătate. Datele atestă că cei din urmă reprezintă 15 la sută din numărul total de bolnavi de TBC.

Aproape jumătate dintre bolnavii de tuberculoză nu se însănătoşesc după trei luni de terapie.  Moldova este în topul ţărilor de pe continentul european cu cea mai mică rată a succesului în tratamentul tuberculozei. Printre cauzele invocate de specialiştii în domeniu sunt sărăcia, adresarea tardivă la medic şi serviciile medicale necalitative.

Potrivit unui studiu, doar 52,3 la sută dintre pacienţi se refac după maximum cinci săptămâni de tratament. În timp ce în Portugalia acest indice este de 86,6 la sută, în Islanda de 85,7 la sută şi în Slovacia  de 85,5 la sută.  

Savanţii moldoveni explică rezultatele slabe din ţara noastră prin situaţia economică dificilă, serviciile medicale slab dezvoltate, consumul de tutun și de alcool în perioada tratamentului, dar şi utilizarea dozelor nepotrivite de medicamente. 

Totodată, un sondaj realizat pe un eșantion de peste 160 de bolnavi arată că peste 81 la sută dintre ei au fost consumatori activi de tutun şi alcool.

În prezent, tratamentul împotriva tuberculozei este asigurat de stat, însă peste 10 la sută dintre pacienţi abandonează tratamentul. Potrivit medicilor principalele simptome ale tuberculozei sunt tusa care persistă mai mult de trei săptămâni, febra, respiraţia dificilă, oboseala, lipsa poftei de mâncare şi scăderea în greutate.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu