ALARMANT! Hackerii fură peste 250.000 de nume și parole pe săptămână

Google a publicat datele obținute în urmă unui studiu pe tema securității online. Împreună cu Universitatea din California, Google a realizat ceea ce reprezentanții companiei susțin că reprezintă cel mai amplu studiu pe termen lung ce a fost realizat vreodată în domeniul securității cibernetice.

Experţii în securitate au monitorizat forumurile și așa-numitele piețe negre în care se comercializează datele personale furate. De asemenea, aceștia au evaluat aplicațiile pe care hackerii le folosesc în acest scop.

În perioada în care s-a desfășurat studiul, martie 2016 – martie 2017, au fost furate milioane de nume și parole prin atacuri directe, scrie go4it.ro.

În cazul datelor de acces care au fost obținute indirect, prin atacarea unui serviciu sau a unei instituții, estimarea menționează miliarde de nume și parole.

Cei de la Google au identificat peste 25.000 de instrumente care pot fi folosite pentru spargerea conturilor. Și mai îngrijorător, conform cercetătorilor, este faptul că aceste aplicații sunt accesibile oricui, inclusiv celor care nu experiență în acest domeniu.

În timpul studiului au fost găsite 1,9 miliarde de date de autentificare scoase la licitație. În următoarele 6 luni după încheierea oficială a studiului, până în septembrie 2017, au mai fost descoperite alte 1,2 miliarde de nume și parole, semn că fenomenul accelerează.

Cercetatorii au împărțit victimele în două categorii, în funcție de tipul atacului. 788.000 de utilizatori au căzut victime malware-ului de tip keylog, care monitorizează acțiunile tastaturilor. Phishing-ul sau furtul de identitate a făcut la rândul lui 12,4 milioane de victime.

În medie, în decursul unei săptămâni, instrumentele de tip keylog au strâns pe durata studiului 14.879 de date de logare. Phishing-ul, care se dovedește mult mai răspândit, obține în medie 234.887 de nume și parole într-o săptămână.

Reprezentantii Google susțin că, punând în practică experiență câștigată în urmă studiului, au fost prevenite 67 de milioane de atacuri asupra utilizatorilor care folosesc serviciile și aplicațiile companiei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu