ALARMANT: Apele și dejecțiile din zeci de gospodării din Căușeni ajung în râul Botna

Embed:

Apele şi dejecţiile menajere din zeci de gospodării din oraşul Căuşeni ajung în râul Botna. Oamenii şi-au instalat sisteme de canalizare cu scurgere în canale şi afluenţi ale acestuia. Autorităţile locale ştiu care este situaţia, dar strâng din umeri deoarece nu au pârghii pentru a întreprinde ceva. Au sesizat Inspecţia Ecologică de mai multe ori, dar problema a rămas nesoluţionată. 

Primarul oraşului Căuşeni, Grigore Repeşciuc, spune că problema este foarte veche. Cea mai gravă situaţie e într-un sector de la marginea oraşului. Ţevile de canalizare au fost găsite de muncitori, în timpul lucrărilor de drenaj.

"Poftim iată o ţeavă este aici. Una este în partea cealaltă, în partea asta. Şi e clar că pe segmentul acesta, la fiecare a doua casă sunt ţevi", a spus primarul oraşului Căuşeni.

Multe dintre sistemele de canalizare au au scurgere în Lunguța, un afluent al râului Botna, care trece chiar prin centrul orașului.

"Şi prin ogradă merge, şi pe aici vine dacă ceva. Toţi poluăm. Şi nu numai râul, dar şi tot din jur, participăm la lucrul acesta", a afirmat o localnică.

Unii oameni nu se sfiesc să arunce în râu şi deşeuri menajere:

"Nu am dreptul să ţin nimic?
- Aveţi dreptul, dar nu aveţi dreptul să aruncaţi în râpă.
- Da noi arucăm. Nu avem scurgere. Canalizare nu avem direct, nu avem".

Primăria a depus mai multe plângeri la Inspecția Ecologică, dar oamenii nu au fost sancţionaţi, deşi pentru poluarea apelor amenda este între 3 mii şi 16 mii de lei.

"Ne autosesizăm şi verificăm, dacă întradevăr sunt aşa cazuri, noi vom aplica amenzi", a declarat Ion Burlacu, şef interimar Inspecţia Ecologică Căuşeni.

Doar 30 la sută dintre locuitorii oraşului Căuşeni sunt conectaţi la sistemul centralizat de canalizare.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu