Alarmant! Aerul poluat face în Afganistan mai multe victime decât războiul care macină ţara de aproape două decenii

Embed:

Aerul poluat face în Afganistan mai multe victime decât războiul care macină ţara de aproape două decenii. Experţii în ecologie susţin că într-un singur an, în acest stat asiatic, poluarea ucide în jur de 26 de mii de oameni. În aceeaşi perioadă, conflictul armat răpeşte 3.500 de vieţi.

Cel mai mult au de suferit cetăţenii, evacuaţi din propriile case din cauza războiului. Pentru a se încălzi în taberele în care au fost mutaţi, ei dau foc gunoiului care îi înconjoară. Atunci când ard, plasticul şi celelalte deşeuri elimină toxine extrem de periculoase. 

"Am pierdut cinci dintre copiii noştri din cauza aerului poluat şi a sărăciei. Nu avem suficienţi bani pentru medicamente".

Primii care se îmbolnăvesc sunt copiii. Unul după altul, micuţii ajung să sufere de infecţii la plămâni. Majoritatea dintre cei bolnavi nu sunt duşi la spital şi astfel, mor înainte de a împlini vârsta de şapte ani. Statul încearcă să asigure spitalele cu medicamente, dar din cauza numărului mare de persoane bolnave, acestea nu sunt niciodată suficiente.

"Am primit foarte mulţi pacienţi. În această secţie avem paturi pentru zece pacienţi, dar de multe ori aici sunt internaţi în jur de 30 de pacienţi. Ministerul Sănătăţii poate asigura cu medicamente doar zece pacienţi ai unei secţii", a afirmat medicul, Saifullah Abassin.

Pe lângă focul aprins de localnici, o altă sursă importantă de poluare sunt maşinile vechi, care folosesc combustibil de proastă calitate. Totodată, din cauza războiului care macină Afganistanul deja de 18 ani, zonele verzi ale ţării au fost practic distruse. Pe lângă asta, majoritatea blocurilor din ţară nu au instalaţii sanitare.

În Kabul locuiesc în jur de şase milioane de oameni şi este considerat unul dintre cele mai poluate oraşe din lume.

loading...

Lasă un comentariu