ALARMANT: 650 de copii din ţară au ajuns pe străzi după ce au fugit de acasă sau din centrele de plasament

Embed:
Aproape 650 de copii au ajuns pe străzi, anul trecut, după ce au fugit de acasă sau din centrele de plasament. Potrivit autorităţilor, numărul minorilor care vagabondează se menţine constant, iar cauza principală este sărăcia și conflictele din familie. Periodic, poliția face razii pentru a-i identifica şi pentru a-i plasa sub supraveghere. De regulă, copiii ridicaţi de pe străzile din Capitală ajung la centrul de plasament provizoriu "Casa Gavroche", unde primesc ajutor.

"Ne străduim, în primul rând, dacă copilul este din stradă, să fie hrănit, facem o baie și deja vedem care este procedura mai departe. În primul rând, este oferită asistență medicală, asistență psihologică și ne străduim să fie primit într-o atmosferă emoțională călduroasă, adică pozitivă", a menţionat Victoria Caraman, managerul Centrului de reabilitare socială "Casa Gavroche".

Psihologul care lucrează cu minorii de la "Casa Gavroche" spune că, atunci când ajung aici, copiii sunt speriați și acceptă cu greu să discute cu îngrijitorii.

"În primul rând, prin lucru și prin consiliere cu copiii, încercăm să aflăm ce le place lor, ce își doresc, conform profilului psihologic, încercăm să-i implicăm în diferite activități. De obicei, sunt activități artistice", a explicat Adriana Constantinov, psiholog la Centrul de reabilitare "Casa Gavroche".

Totuşi, în aproximativ jumătate din cazuri, copiii ajung din nou în stradă. De regulă, ei trăiesc în trecerile subterane sau în clădiri abandonate. Majoritatea manifestă un comportament delicvent.

"Stau în grupuri și opresc oamenii. Cer țigări, bani", a spus o femeie.

"Seara, ți-e frică să treci pe aici. În apropiere locuiește o cunoscută de-a mea și știu că atunci când înserează, pe aici nu trece nimeni", a afirmat o altă femeie.

Avocatul Poporului susţine că autoritățile ar trebui să elaboreze o strategie clară pentru soluţionarea acestei probleme.

"Practica internațională ne vorbește despre echipe mobile care merg la copil și li se acordă acea asistență medicală, li se acordă asistența psihologică, se discută cu copilul, se convinge copilul care este modul de viață mai bun. Ridicarea copilului cu forță niciodată nu va da efect", a precizat Maia Bănărescu, Avocatul Poporului pentru protecția drepturilor copiilor.

Astăzi, este marcată Ziua Internațională a Copiilor Străzii.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu