Alarmă ecologică în Rusia! Ce se întâmplă cu cel mai mare rezervor de apă dulce de pe Glob

Embed:

Ecologiştii din Rusia trag un semnal de alarmă. Aceştia anunţă că nivelul apei din lacul Baikal a atins minimul din ultimii 60 de ani. Cele mai mari motive de îngrijorare le au localnicii.

În ultimul an, lacul Baikal a pierdut 40 de centimetri din nivelul apei. Acesta măsoară puţin peste 456 de metri, cu doar nouă centimetri peste pragul minim admisibil. Potrivit experţilor, apa în lac scade din cauza activităţii hidrocentralelor din zonă, dar şi din cauza nivelului mic de precipitaţii care au căzut pe parcursul anului 2014.

"Total neaşteptat pentru specialişti a fost cantitatea mică de apă care a ajuns în lacul Baikal. Aceasta este una din cauzele a scăderii nivelului apei. O altă cauză a fost faptul că hidrocentrala din Irkutsk a folosit o cantitate de apă mai mare faţă de anul trecut", a spus o activistă ecologistă. 

Locuitorii din zonă sunt convinşi că scăderea nivelului apei nu este deloc întâmplătoare. Mai mult, ei simt pe propria piele schimbările:

"Vara trecută irigam grădina de aici, în această toamnă a dispărut apa complet. Nici acum nu este apă, de aceea oamenii sunt nevoiţi să meargă la pârău. Acolo apa nu este prea curată din cauza hotelurilor din zonă."

Ecologiştii avertizează că în cazul în care nivelul apei în Baikal va ajunge sub pragul minim admisibil de 456 de metri, se vor produce daune ireversibile pentru ecosistemul lacului.

Baikalul reprezintă cea mai mare rezervă de apă dulce din lume și este cel mai adânc lac de pe glob.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu