Angajații Agenției Servicii Publice, care nu sunt vaccinați anti-COVID-19, ar putea fi obligați să facă teste pe cont propriu la fiecare două săptămâni, ca și angajații din sistemul educației. Despre această intenție a relatat Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, ieri în cadrul unei emisiuni. Potrivit ei, pentru unele categorii de angajați nevaccinați se examinează posibilitatea testării obligatorii și prezentarea rezultatelor negative la locul de muncă.

„Se examinează posibilitatea creării unor medii sigure în anumite instituții, acolo unde contactul cu clienții este foarte înalt și el pune în pericol atât sănătatea celor care activează în aceste instituții, cât și a clienților. De exemplu, Agenția Servicii Publice unde există un mare trafic de persoane. Discutăm despre propunerea testării, dar nu poate fi vorba despre obligativitatea vaccinului, sub nicio formă”, a precizat Ministrul Sănătății.

Decizia finală va fi luată de Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică. Am încercat să aflăm de la reprezentanţii ASP care este rata de vaccinare în rândul angajaților și câți dintre ei ar urma să facă aceste teste, însă şefa departamentului comunicare, Olesea Pasicovschi, ne-a spus că nu dispune de aceste date. Potrivit ei, în prezent aproximativ un procent din cei peste 3 500 de salariați sunt infectaţi cu noul coronavirus.

Ea a menționat că instituția se va conforma, dacă CNSP va veni cu o astfel de decizie. În prezent, doar profesorii nevaccinați sunt obligați să facă teste la COVID din cont propriu. Subiectul a stârnit dispute aprinse în societate. Cadrele didactice s-au arătat nemulţumite, iar unii dascăli au menţionat că nu se pot imuniza fie din motive de sănătate sau religioase. Primăria Chişinău a cumpărat teste rapide pentru angajații din domeniul educației pentru a-i scuti de aceste cheltuieli.