Ala Mândâcanu: Un nou sistem electoral îi va responsabiliza pe parlamentari

Embed:

Parlamentul a pierdut încrederea cetăţenilor din cauza sistemului actual de vot actual, care presupune o verticală a puterii. Modificarea procedurii de alegere a deputaţilor ar schimba cu totul situaţia. Este părerea purtătoarei de cuvânt a Consiliului Coordonator al Diasporei, Ala Mândâcanu, care a oferit un interviu pentru Europa Liberă

"Susțin cu tărie că noi avem nevoie de reforma electorală și nu contează care din ele – că-i proporțional, cum spun eu, dar pe circumscripții, cum e acum. E suficient să facă un singur lucru: să introducă circumscripțiile. Și chestia asta strică verticala puterii și începe să-l vadă cetățeanul pe propriul lui deputat, nu pe toți o sută pe care nu-i știe", a spus purtătorul de cuvânt al Consiliului Coordonator al Diasporei, Ala Mândâcanu. 

Un nou sistem electoral îi va responsabiliza pe parlamentari, susţine reprezentanta Diasporei.

"Sistemul de circumscripții permite relația directă dintre alegător și deputat și dă posibilitatea să monitorizeze activitatea acestuia. Dar nu cum e acum. Acum nu-i poți monitoriza și nu-i poți trage la răspundere", a spus Mândâcanu. 

Ala Mândâcanu, care locuieşte de mai mulţi ani în Canada, susţine că în Moldova se exagerează în privinţa rolului diasporei în alegeri.

"În Canada, dacă tu ai plecat de mai mult de cinci ani și nu ai declarat că vii înapoi, nu mai ai dreptul să votezi. România nu permite votul cu pașaportul expirat. Să nu aștepte nimeni că diaspora va decide soarta alegerilor. Soarta alegerilor se decide aici. Vrei să fii în lista de partid pe diasporă? Vino acasă, lucrează în rând cu toți, câștigă-ți locul tău", a spus Ala Mândâcanu, purtătorul de cuvânt al Consiliului Coordonator al Diasporei.

Proiectul de lege privind sistemul mixt a fost votat în prima lectură la începutul lunii mai. Documentul prevede ca 50 de deputaţi să fie aleşi pe liste de partid, iar 51 - direct de cetăţeni.

Proiectul a fost expertizat de Comisia de la Veneţia, iar în prezent au loc dezbateri publice.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu