Al patrulea contigent de militari moldoveni pleacă în Kosovo

Embed:

Al patrulea contigent de militari moldoveni va pleca mâine în Kosovo. Acesta face parte din misiunea de pacificare KFOR a Alianţei Nord Atlantice. Astăzi, alţi 41 de militari şi-au luat la revedere de la familie, rude şi prieteni. Pentru unii despărţirea s-a lăsat cu lacrimi.  

Maiorul Gheorghe Racu pleacă în misiune pentru a doua oară. Anterior, el a contribuit la menţinerea păcii în Irak. Militarul spune că participarea la misiunea din Kosovo este o onoare şi un pas important în cariera sa: "A fost o dorinţă de a mea de a pleca în misiune pentru a mă pregăti militar. Am fost pregătit şi aici, dar vreau să testez pe mine ce simt într-o misiune de menţinere a păcii."

Atât militarii, cât şi soţiile şi copiii lor vor trebui să înfrunte dorul: 

"Noi îl susţinem permanent, îl aşteptăm acasă, îi urăm drum bun şi să fie în paza lui Dumnezeu."

Misiunea din statul recunoscut parţial va dura jumătate de an.

Ministrul în exerciţiu al Apărării, Anatol Şalaru, dar şi premierul interimar Gheorghe Brega i-au îndemnat pe militari să ne reprezinte ţara cu demnitate.

"Pe lângă onoarea pe care o aveţi de a face parte din echipa de 5.000 de profesionişti din diferite ţări, aveţi şi o mare responsabilitate nu doar de a reprezenta Armata Naţională, dar şi Republica Moldova", a spus ministrul. 

"Participarea la această misiune este o dovadă că statul nostru promovează ideile păcii, stabilităţii şi securităţii atât pe interior cât şi peste hotare", a spus Gheorghe Brega.

Pe lângă experienţa pe care o vor acumula, militarii moldoveni vor primi diurne de 50 de dolari sau 1.500 de dolari lunar. Primul contingent de militari moldoveni a fost detaşat în Kosovo, în 2014. 

 

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu