Al optulea contigent de militari moldoveni pleacă în Kosovo. Pavel Filip: E un motiv de mândrie pentru întreaga noastră societate (FOTO)

Embed:

Îşi vor petrece sărbătorile de iarnă departe de casă. Vorbim de cei 40 de militari ai Armatei Naţionale, care fac parte din cel de-al optulea contingent, trimis în operaţiunea de menţinere a păcii KFOR din Kosovo. Aceştia au fost petrecuţi în cadrul unei ceremonii la care au participat rudele, conducerea lor, dar şi premierul. 

33 de soldaţi vor asigura paza şi securitatea obiectivelor militare, iar ceilalţi vor asigura misiuni de cercetare a terenului.

Printre cei şapte genişti este şi Anatolie Gudumac, de 28 de ani, locuitor al oraşului Străşeni. El spune că şi-a dorit foarte mult să plece în această misiune.

"În primul rând, ca să pot ajuta populaţia civilă din alte ţări. Fiecare are dreptul la viaţă", a spus militarul.

Va lipsi de acasă jumătate de an, timp în care va fi aşteptat de soţie şi copilul lor de numai doi ani: "El încă nu înţelege. Noi când i-am spus: el a spus că:"Nu, tata nu va pleca".

Ceilalţi soldaţi afirmă că şi-au dorit să plece pentru a-şi îmbunătăţi abilităţile profesionale, dar şi pentru a-şi mări veniturile. Pentru fiecare zi de misiune, ei vor primi câte 50 de dolari.

"Este o sumă motivantă, adică de a motiva un militar de a participa la aşa nivel de misiune", a spus un militar.

"Mi-am dorit să plec în această misiune pentru a acumula mai multă experienţă deoarece vom avea de colaborat cu mai mulţi militari din diferite ţări", a menţionat un alt militar.

Ostaşii vor fi dislocaţi într-o unitate militară italiană. Ca să ajungă acolo, aceştia au trecut nişte etape dure de selectare, o spune comandatul lor.

"Au fost selectaţi în baza rapoartelor care au venit de la personal către comandanţi. Trecând prin trepte, care sunt evaluate, fiecare militar separat", a precizat Ruslan Varivanov, comandatul contingentului KFOR -8. 

Nicio femeie din cadrul Armatei Naţionale nu s-a regăsit printre participanţi în misiunile de menţinere a păcii KFOR din Kosovo. Ministrul Apărării spune că-şi doreşte că pe viitor să plece acolo şi reprezentantele sexului frumos.

"Doamnele din punctul meu de vedere sunt mult mai responsabile decât bărbaţii şi am să propun ca doamnele să participe nu doar în misiuni de menţinere a păcii, dar şi în conducere în unităţi militare şi în minister", a declarat ministrul Apărării, Eugen Sturza. 

Premierul, Pavel Filip a declarat că aceşti militari contribuie la securitatea internaţională, dar şi cea naţională.

"Stimaţi pacificatori, faptul că datorită vouă Republica Moldova se află printre statele, care contribuie la liniştea şi securitatea continentului european este un motiv de mândrie pentru întreaga noastră societate. Astfel, voi creaţi o nouă imagine, modernă a Armatei Naţionale", a conchis Pavel Filip.

În martie 2014, primul grup de militari al Armatei Naţionale a fost detaşat în misiunea KFOR din Kosovo.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu