Ajutor la bătrânețe. Sute de pensionari din raionul Șoldănești ar putea beneficia de centre sociale

Embed:

Sute de vârstnici singuri din raionul Şoldăneşti ar putea beneficia de azil în satul Cotiujenii Mari. Instituţia ar putea fi deschisă în incinta fostului spital din localitate care nu mai activează din anul 1992. În prezent, clădirea este părăsită, iar pentru restaurarea edificiului sunt necesare peste patru milioane de lei. 

Azilul ar putea găzdui peste 200 de persoane. Nina Tâltu este pensionară şi şi-ar dori să se mute cu traiul aici, deoarece nu mai reuşeşte să îngrijească de gospodărie.

"Sunt numai eu singură. Soţul a murit, băiatul a murit, o fată s-a dus prin străini şi am rămas numai eu singură. Prima eu m-aş duce, pentru că acolo ar fi apă la timp, o farfurie de supă. Mă duc în jos tot mai mult, dar nu în sus, pentru că anii tot trec", a mărturisit pensionara Nina Tâltu.

"Această încăpere ar fi binevenită pentru bătrâni. Parcul va fi amenajat. Bătrânilor le trebuie linişte, căldură, hrană până la adânci bătrâneţe. Cunoaştem foarte bine la ce nivel sunt bătrânii, copiii i-au lăsat şi au plecat peste hotare şi au rămas singuratici", a spus candidatul la funcţia de primar al satului Cotiujenii Mari, Nicolae Dorogan.

Persoanele de vârsta a treia ar putea beneficia de servicii de kinetoterapie, servicii de asistenţă psihologică.

Iar în satul Cobâlea din raionul Şoldăneşti, comunitatea insistă pe construcţia unui centru multifuncţional în incinta clădirii fostului gimnaziu din localitate.

"Deschiderea unor centre cum ar fi cantină socială, cabinet pentru jurişti, frizerie, croitorie, care să ducă la păstrarea acestui edificiu. Este nevoie de vreo doi ani pentru deschiderea acestui centru mutifuncţional", a spus candidatul pentru funcţia de primar al satului Cobâlea, Angela Ababii.

"Va fi foarte bine să se deschidă în sat o mică frizerie. S-ar putea să fie deschisă în anumite zile, pentru ca oamenii să poată să se tundă aici pe loc, să nu se mai ducă pentru o coafură la Şoldăneşti", a menționat antreprenorul Natalia Jilavschi.

Centrul multifuncţional din Cobâlea ar asigura 30 de locuri de muncă, iar proiectul ar costa în jur de un milion de lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu