"Ajutoarele sociale nu sunt împărţite echitabil, iar de multe ori banii pentru nevoiaşi nu ajung la beneficiari"

Embed:

Ajutoarele sociale nu sunt împărţite în mod echitabil, iar de multe ori banii destinaţi nevoiaşilor nu ajung la beneficiari. Este opinia mai multor reprezentanţi ai autorităţilor raionale exprimată în cadrul unei întrevederi cu ministrul Muncii, Valentina Buliga.

La reuniune, a fost prezentată situaţia actuală a reformei sistemului de asistenţă socială şi reuşitele acestuia. Autorităţile locale au discutat şi despre unele probleme cu care se confruntă în teritoriu.

Aleşii locali susţin că, de multe ori, cei care beneficiază de ajutor social preferă să trăiască din banii statului decât să muncească.

"Nu a fost un control asupra faptului cum a utilizat beneficiarul acest ajutor social. El nu s-a gândit în aceşti doi ani de zile să-şi găsească un loc de muncă, să găsească de lucru pentru membrii familiei sau să îmbunătăţească condiţiile de trai", a declarat vicepreşedinte raionul Dubăsari Maria Jâmbei.

Pe de altă parte, unii preşedinţi de raioane consideră că ajutoarele nu sunt distribuite echitabil.

"Dacă un raion are acelaşi număr de populaţie ca altul şi beneficiază de patru ori mai mult decât raionul Drochia, înseamnă că am nişte dubii", a spus preşedintele raionului Drochia, Andrei Marian.

O altă problemă semnalată de către aleşii locali ţine de greşelile comise de funcţionari la întocmirea listelor beneficiarilor.

"Sunt încă complete bazele de date, uneori apar nişte discrepanţe. Numai o singură literă din numele beneficiarului poate aduce o informaţie eronată", a susţinut vicepreşedintele raionului Râşcani Galina Zamurdac.

Ministrul Muncii consideră că o parte din vină le revine şi reprezentanţilor administraţiilor locale.

"Conducerea raioanelor nu oferă spaţiu de muncă pentru asistenţii sociali, nu se implică în informarea corectă a populaţiei, nu discută cu ei despre dificultăţi. De ce familiile nu utilizează ajutorul social conform destinaţiei şi cred că doar Ministerul e vinovat", a spus Valentina Buliga.

Anul trecut, de ajutoare sociale din partea statului au beneficiat peste 110.000 de familii.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu