AJUTAŢI DE STAT. Zeci de femei şi tineri dornici să iniţieze afaceri în domeniul agriculturii au solicitat subvenţii în avans

Embed:

Aproximativ 40 de femei şi tineri dornici să iniţieze afaceri în domeniul agriculturii au solicitat subvenţii în avans. Valoarea proiectelor este de circa 20 de milioane de lei şi urmează a fi debursate din Fondul de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural.

Bugetul programului Start-up constituie 45 milioane de lei. Cei mai mulţi producători au cerut ajutor pentru înfiinţarea plantaţiilor multianuale.

După şapte ani de trai în Portugalia, Larisa Poiată din satul Ţipala, Ialoveni, a decis să revină acasă şi să deschidă o mică afacere în sectorul agrar. Antreprenoarea vrea să planteze cinci hectare de viţă-de-vie.

"Sunt profesoară de geografie şi am văzut foarte multe terenuri care au o calitate foarte bună, anume bonitatea pământului. Ne-am gândit că ar fi bine să plantăm anume strugurii aceştia de masă Moldova, care ne reprezintă ţara, neamul, istoria", a declarat Larisa Poiată, antreprenoare satul Ţipala, raionul Ialoveni.

Pentru că nu dispune de surse financiare suficiente, au apelat şi la subvenţii.

"Avem nevoie de o susţinere din partea Guvernului ca să plantăm această viţă-de-vie, şi de tehnică modernă. Nu poţi căpăta produse calitative fără o tehnică modernă. Am aplicat şi la o tehnică modernă, prășitor.Ca să nu avem nevoie de forţă de muncă. La o stropitoare modernă", a declarat Larisa Poiată. 

O condiţiei eligibilă pentru beneficiarii de subvenţii în avans este ca valoarea start-up-ului să nu depăşească un milion de lei, iar contribuţia proprie să fie de 35 la sută.

"Mai sunt disponibile circa 26 de milioane de lei. Acele 45 de milioane care sunt disponibile să fie valorificate pe deplin. Proiectele care urmează a fi finanţate nu vor acumula punctajul necesar vor fi trecute pentru următoarea perioadă", a precizat  Nicolae Ciubuc director AIPA. 

În cazul în care nu vor fi valorificați toţi banii pentru susţinerea proiectelor start-up, aceştia vor fi transferaţi către Fondul Naţional de Subvenționare.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu