Ajunul Sfântului Vasile: La Ialoveni, cete de urători au vestit sosirea Anului Nou pe stil vechi

Embed:

În ajunul Sfântului Vasile, la Ialoveni, 12 ansambluri folclorice au urat ca pe timpuri. Colectivele au prezentat publicului tradiţiile din satele din care vin: femeile au purtat măşti de babe pentru a alunga spiritele rele, iar copiii s-au deghizat în urşi, capre sau cai.

Înainte să înceapă concursul, artiştii, veniţi din raioanele Ialoveni şi Străşeni, dar şi din Сhişinău au defilat pe străzile oraşului.

Ansamblurile s-au întrecut în măiestrie. Cei mai buni au plecat acasă cu premii bănești:

"Am dansat dansul ritualic al măştilor şi trebuia să ne acoperim feţele. Da, se alungă spiritele rele prin dans, iar măştile şi sunetele provocate de noi sperie spiritele rele. "

"Este o tradiţie de-a noastră basarabeană pe care o ţinem din moşi strămoşi, aşa este lăsat din bătrâni."

"Seara umblau, înainte, de cu seară, flăcăii cei mari cu hăitul, cu capră, cu berbec, cu acordeon, cu dobă. Se împărţeau pe sectoare şi îmblau din casă în casă unde erau fete mari. "

"Îndeosebi, la noi se merge cu uratul, se urează de la casă la casă.Întotdeauna sunt gospodari primitori care ne primesc cu bunuri de care au ei."

Cei care au urmărit spectacolul au rămas impresionaţi. Unii au depănat amintiri, inclusiv ministrul degrevat al Culturii, Monica Babuc.

"Pe timpul nostru, când ne aşteptam urătorii, de Anul Nou, pe 31 decembrie, că de Sfântul Vasile se umbla aşa, mai în taină, stăteam şi aşteptam, unde se aude prin mahala clopoţelul şi buhaiul peste care se turna borş acru şi mă gândeam, Doamne Fereşte să nu ajungă şi pe la casa mea", a declarat Monica Babuc.

În noaptea de 13 spre 14 ianuarie, tinerii obişnuiesc să meargă cu uratul pe la gospodari şi pe la casele unde locuiesc fete bune de măritat, iar dimineaţă, cu sorcova. Se spune că în casele prin care au trecut cetele, noul an va fi bogat.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu