Ajunul Crăciunului pe stil nou. Cât vor trebui să scoată din buzunare moldovenii pentru o masă modestă de sărbătoare

Embed:

Suntem în ajunul Crăciunului pe stil nou, însă moldovenii nu prea s-au îmbulzit la tarabele din piețe. Cumpărătorii spun că, pentru un meniu modest, vor trebui să plătească nu mai puţin de o mie de lei. În schimb, gospodinele nu renunță la obiceiul străbun de a coace colaci și crăciunei. 

Pe masa de Crăciun vor fi neapărat tradiţionalele pârjoale, friptura şi piftia. La Piaţa Centrală din Capitală un kilogram de carne de porc costă până la 65 de lei, iar picioarele de porc - 55 de lei. Ceva mai ieftină este carnea de cocoş. Aceasta poate fi cumpărată cu aproape 40 de lei kilogramul.

"Am cumpărat cărniţă pentru borş scăzut. De la mama ştiu şi este cel mai gustos de mâncat la Crăciun", a spus o gospodină.

Comercianţii spun că vânzările din acest an au scăzut semnificativ în comparație cu anii precedenţi:

"Pe an ce trece vânzările sunt mai slabe. La lume mai scade buzunarul. Se străduie, cumpără, pentru pârjoale, picioruşe pentru răcituri".

Mai puţini moldoveni au fost pe la tarabele cu legume. Un kilogram de roşii costă aproximativ 40 de lei, iar castraveţii şi ardeii dulci pot fi cumpăraţi cu 33 şi, respectiv, 50 de lei kilogramul. De asemenea, din lista de cumpărături nu au lipsit fructele exotice. La Piața Centrală, portocalele şi bananele costă, în medie, 20 de lei kilogramul, iar ananasul 38 de lei.

"N-am cumpărat nimic, dar am cheltuit 300 de lei. Ulei, patlagele, ceapă, mărari, tot ce trebuie pentru masa ca să mă îmbăt", a spus un bărbat.

Și brutarii lucrează de zor pentru a face față cererii mari de colaci și crăciunei. Forfotă mare este și în multe sate din țară, unde gospodinele împletesc tradiționalii colaci pentru colindători. Primul din ei este pus la icoană ca să aducă noroc.

"În ajun de Crăciun facem colăcei, cozonaci, plăcinte cu brânză, cu varză. De toate ce avem acasă", a menţionat o locuitoare a satului Tabani, Briceni.

Cei care nu au timp să coacă produsele acasă le pot cumpăra din magazine. Brutarii din satul Corjeuţi, raionul Briceni, spun că în perioada sărbătorilor lucrează cu un program prelungit pentru a face faţă solicitărilor.

Un crăciunel este vândut la un preţ de patru lei, iar colacii costă între opt şi zece lei. Potrivit tradiţiei, colacul care se taie şi se coace din primul aluat se va ţine la icoană până primăvara, când încep lucrările în câmpuri

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu