AIE trebuie "să taie capete" şi să dea un semnal că a terminat cu gălăgia din interior

Embed:

Oamenii au nevoie de un semnal, prin care să vadă că Alianţa pentru Integrare Europeană s-a apucat de lucru. Totodată, liderii AIE trebuie să calmeze spiritele din societate. De această părere au fost invitaţii emisiunii Fabrika.

"Cetăţeanul aşteaptă nişte mesaje, nişte anunţuri, a unor acţiuni care vor da rezultat mai târziu. Este aşteptat un semnal prin care să se înţeleagă că, în sfârşit, Alianţa se apucă de lucru. Să se înţeleagă că au terminat cu gălăgia din interior", a spus fostul prim-ministru Dumitru Braghiş.

"Într-o lună, două nu mai mult, AIE are nevoie de un mesaj clar, coerent, care să fie enunţat de cei trei lideri sau poate şi de preşedinte, pentru a calma spiritele. Trebuie să construim o naţiunie, care să nu fie bazată pe diferenţe de genul: tu eşti roşu, eu sunt galben şi aşa mai departe. Trebuiesc făcute nişte acţiuni rapide, care să fie vizibile, trebuie să fie 'tăiate nişte capete' cuiva. AIE are şanse de reuşită. Preşedintele este ales, poftim lucraţi", a menţionat analistul politic Arcadie Barbăroşie. 

De asemenea, analiştii consideră că liderii AIE trebuie să înceteze să îşi facă PR pe baza unor probleme.

"Oamenii trebuie să vadă că se face ordine în ţară. Ordine înseamnă stabilitate şi că cei corupţi sunt pedepsiţi. Este nevoie de stabilizarea în două, trei domenii sensibile pentru populaţie. Să uite de PR şi să creeze premizele necesare pentru reforme. Şansele AIE sunt modeste pentru că nu s-a schimbat în esenţă", a punctat analistul politic Nicolae Chirtoacă.

Cât despre referendumurile propuse de diferite formaţiuni, unii invitaţi au spus că sunt acţiuni de partid, nimic mai mult.

"Aceste referendumuri sunt organizate cu scopul de a consolida rândurile partidelor între campanile electorale. Ca să adune noi adepţi, formaţiunea trebuie să inventeze ceva. Fiecare partid de-a lungul timpului a făcut la fel. Asemenea acţiuni am făcut şi eu când eram lider de partid", a povestit fostul social-democrat Dumitru Braghiş.

PCRM a anunţat sâmbătă că vrea să organizeze un referendum pe 21 octombrie prin care să acorde vot de neîncredere actualei guvernări. Anterior, PSD a propus organizarea un plebiscit în cadrul căruia populaţia să fie întrebată dacă Moldova trebuie să adere la Uniunea Vamală Euroasiatică.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu