"AIE a irosit patru posibilități de alegere a șefului statului"

Embed:

Liderii Alianței pentru Integrare Europeană au irosit patru posibilități de alegere a șefului statului. De această părere este analistul politic Igor Boțan. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii Fabrika de la Publika TV.

Potrivit lui Boțan, prima posibilitate de alegere a șefului statului a fost irosită pe 5 septembrie 2010, atunci când a avut loc referendumul privind modificarea procedurii de alegere a președintelui. O altă soluție a fost irosită pe 28 septembrie, atunci când Mihai Ghimpu a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului. Organizarea unui referendum în ziua alegerilor locale ar fi fost o nouă posibilitate pentru politicieni.

"Deși nu chiar legală, dar totuși a patra modalitate de a alege șefului statului a fost irosită astăzi, prin hotărârea Curții Constituționale. Nu știu ce se mai poate vorbi despre acestă Alianță", menționează Igor Boțan.

Analistul politic Viorel Cibotaru spune că prin acest aviz la Curtea Constituțională, politicienii au tras de timp. "S-a spart balonul. Deputații au avut o scuză pentru a se odihni. Alianța nu are soluții, nu are un plan. Politicienii trebuie să revină la muncă", a conchis Cibotaru. 

Acesta mai spune că situația creată îl avantajează pe liderul PLDM, Vlad Filat. "Acum de el depinde dacă va fi găsită o soluție în cadrul AIE, sau va merge la discuții cu PCRM și va impune în Alianță o soluție", explică analistul.

Participanții la emisiune s-au arătat surprinși de faptul că Mihai Ghimpu a așteptat ca hotărârea Curții Constituționale să fie pozitivă. "Domnul Ghimpu a investit foarte multe speranțe în acest aviz, însă din start era clar ce o să zică Curtea", punctează Boțan.

Amintim că pe 11 septembrie 2009, preşedintele ţării, comunistul Vladimir Voronin, şi-a prezentat demisia. De atunci, această funcţie este asigurată prin interimat.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu