Ai nasul înfundat şi ai început să tuşeşti? Ai putea suferi de RĂCEALĂ DE TOAMNĂ! Iată cum scapi de ea

Din septembrie şi până în noiembrie, ne bucurăm de toamna, iar cei mai puţin norocoşi se "bucură" şi de o răceală. Răceală este probabil afecţiunea cel mai cunoscută, cu simptomele cel mai uşor de recunoscut. 

O idee greşită a multor persoane este că frigul provoacă răceală. De fapt, nu neapărat expunerea la frig este vinovată pentru răceală, ci mai degrabă polipii nazali, alergiile, stresul, mucoasa nazală uscată şi mai ales, virusurile. Există peste 400 de virusuri care pot provoca răceală, dintre care doar 200 sunt identificate.

O altă greşeală este să stai mai mult timp în casă atunci când este frig, crezând că astfel îţi aperi organismul de răceală. De fapt, mai mult îl expui, deoarece lipsa rezistenţeiorganismului la variaţiile de temperatura favorizează apariţia răcelii. În plus, toamna şi iarnă, când aerul este mai uscat, mucoasa nazală se usucă şi ea şi lupta mult mai greu cu virusurile, scrie divahair.ro.

Relativ uşor de recunoscut, simptomele răcelii sunt:

- strănutul, apoi tusea uşoară;
- dureri de cap, mai ales pulsatile;
- nas înfundat şi respiraţie grea;
- secreţii nazale abundente;
- dureri în gât;

Simptomele de răceală apar în maximum 4 zile de la instalarea infecţiei şi durează între 3 şi 14 zile. Dacă simptomele persistă mai mult de 10 zile, se poate să nu suferi de orăceală, ci de o alergie.

Complicaţiile răcelii sunt amigdalita ( infecţia bacteriană a gâtului / amigdalelor ), sinuzita ( infecţia sinusurilor ), febra, tusea seacă urmată de tuşe cu expectoraţii.

Tratamentul răcelii

Dacă ai doar o răceală uşoară, tratamentul înseamnă: 2-3 zile mai mult în pat, aspirina, paracetamol, multe ceaiuri, vitamina C şi gargară cu apă caldă cu sare.

Pentru o răceală puternică, tratamentul înseamnă: medicamente pe baza de ibuprofen, paracetamol sinus, ceaiuri naturale dar şi ceaiuri cu medicament ( Coldrex, Fervex, Panadol ), siropuri, repaus la pat şi cât mai puţin aer rece în preajma.

Totuşi atenţie la aspirina! Specialiştii au stabilit că aspirina administrată în exces favorizează apariţia Sindromului Reye. Sindromul Reye este o gripă, chiar în formă complicată, care afectează ficatul şi creierul.


Dacă pentru un tratament eficient, gândul te duce imediat la antibiotice, ar fi bine să renunţi. Răceală se transmite printr-un virus, nu printr-o bacterie, iar antibioticele sunteficiente doar în lupta cu bacteriile, infecţiile sau sinuzita. Aşadar, în cazul unei răceli, medicamentele antibiotice au aproape niciun efect.Antibioticele nu te scapă de răceală!

Marea greşeală este să preferi să te tratezi singur, cu ceea ce crezi că ar funcţiona, în loc să apelezi la sfatul unei persoane competenţe - doctor, farmacist. Dacă iei un pumn depastile sau apelezi doar la antibiotice, nu o să rezolvi nimic. Chiar mai rău, când organismul va avea cu adevărat nevoie de un antibiotic, nu va mai reacţiona la el.

De asemenea în lupta cu răceala pot fi eficiente: 
- supă de pui călduţă;
- inhalaţii cu aburii apei călduţe în care pui ulei de pin, ulei de mentă sau sare;
- băi fierbinţi cu sare;
- eliminarea lactatelor şi grăsimilor din alimentaţie, cât timp răceală persistă.

Totuşi dacă consideri că respecţi tratamentul medicamentos dar răceală tot nu trece, atunci sigur te vei regăsi într-unul din tiparele de mai jos:

1. Nu te odihneşti! Un program ordonat, pauzele în timpul lucrului, zilele libere, cele minimum 7 ore de somn - ajută organismul să se refacă şi să îşi completeze depozitele de energie. Oboseală slăbeşte sistemul imunitar şi favorizează răceală!

2. Nu faci exerciţii fizice! Exerciţiile fizice oferă organismului un tonus de invidiat şi mai multă putere să lupte cu agenţii externi.

3. Nu te plimbi în aer liber! Este greşit să crezi că afară fiind frig nu te poţi plimbă puţin în aer liber, de teamă să nu răceşti. Dimpotrivă! Organismul are nevoie de oxigen şi aerproaspăt, chiar şi rece, pentru o respiraţie mai bună şi pentru a se învaţă şi cu condiţiile meteo mai puţin prielnice. Sigur ai auzit că este bine « să caleşti » organismul încă demică!

4. Fumezi! Toxinele eliberate în organism prin fumat încetinesc refacerea organismului şi distrug depozitele de vitamina C şi antioxidanţi , atât de folositori în lupta cu răceală!

5. Consumi alimente bogate în grăsimi şi zahăr!Alimentele grase sau dulci încarcă organismul cu toxine şi încetinesc lupta cu infecţiile.

6. Nu consumi legume şi fructe! Legumele şi fructele sunt sursele ideale de vitamina C, vitamina D şi antioxidanţi.

7. Nu bei suficient de multe lichide! Dacă nu bei multă apă, ceaiuri şi sucuri, mucoasele nu sunt suficient hidratatate şi sunt astfel mult mai sensibile la infecţii.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu