Agricultura zilei de mâine: Tot mai mulţi fermieri din Moldova adoptă metode europene de îngrijire

Agricultura performantă depinde de tehnologiile moderne. Este motivul pentru care din ce în ce mai mulţi fermieri din ţara noastră adoptă metodele europene. Ion Efros din satul Paşcani, raionul Criuleni a proiectat o plantaţie de viţă de vie cu ajutorul unui sistem GPS.

Fermierul a făcut analiza solului şi s-a convins că poate planta viţă de vie de soi Moldova pe cele şapte hectare. Apoi, ajutat de specialişti, a făcut proiectul plantaţiei pe hârtie. Schiţa a fost transpusă cu precizie pe terenul agricol cu ajutorul sistemului de poziţionare globală.

Proiectarea a fost efectuată de un specialist în geodezie şi cadastru, iar procesul a fost urmărit de la înălţime cu ajutorul unei drone.

"Avantajele proiectării cu GPS este precizia mare a poziţionării rândurilor, plus timp redus la proiectare şi executarea lucrărilor. Distanța între rânduri şi între plante este stabilită în funcţie de cultura de plantare. În mediu la 5-6 mii de lei un proiect", Valeriu Sineica lector universitar UASM, Catedra Cadastru şi Geodezie.

Proiectarea cu GPS îi dă posibilitatea fermierului să ştie exact de câţi piloni şi de câţi butaşi va avea nevoie.

"Forma de a pune punctele în câmp am ales-o cu GPS-ul, nu metoda veche cu teodolitul. Este o metodă sigură, mai de precizie şi mai simplă. Doar un singur om face tot acest lucru. Putem da hotarele. De multe ori sunt intrate unul peste altul", a spus Ion Efros agricultor din satul Paşcani raionul Criuleni.

La experimentul practic organizat în câmp a participat şi un grup de studenţi de la Universitatea Agrară şi de la Centrul De Excelenţă în Viticultură şi Vinificaţie. Tinerii s-au convins cât de importante sunt inovaţiile în agricultură.

"Ea simplifică lucrul şi totodată mai puţin timp se foloseşte pentru a face o măsurare. Toate datele sunt electronice şi este cu mult mai comod pentru a le seta şi poate pe viitor a le schimba", a spus o studenta. 

"Întotdeauna practica bate teoria. Totul se face pe baza tehnologiei, asta este viitorul. Nu putem să rămânem în urmă cu tehnologiile, de fiecare dată trebuie să progresăm tot mai mult şi mai mult", a declarat un alt student. 

"Utilizarea tehnologiilor moderne, robotica, GPS-ul, IT-ul pe larg în agricultură duce la reducerea forţei de muncă şi asta în final duce la reducerea costurilor şi la o eficientizare şi grăbire a lucrărilor", a comunicat Gheorghe Nicolăescu, decanul Facultății de Horticultură, UASM. 

Echipamentul de proiectare a plantanţiilor multianuale cu sistem GPS este deocamdată unic în ţara noastră. Acesta a fost achiziţionat prin proiectul Agricultura Performantă finanţat de USAID.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu