Agricultura ecologică ia amploare în Moldova. Un grup de antreprenori a primit un utilaj modern, unic la noi în ţară

Embed:

Agricultura ecologică, promovată intens în Uniunea Europene, ia amploare şi în Moldova. Se întâmplă după ce tot mai mulţi agronomi aleg să nu mai cumpere substanţe chimice, ci să folosească ce au prin propriile curţi, de exemplu, paiele sau bălegarul din grajduri. Au fost încurajaţi să practice agricultura organică şi un grup de antreprenori din nordul ţării, care au primit, cu sprijinul Agenţiei pentru Dezvoltare Cehă, un utilaj modern pentru compostare.

Utilajul a costat aproximativ 30 de mii euro şi este unicul de acest tip la noi în ţară.

"Acest utilaj poate funcţiona mult timp, poate fi utilizat zilnic de patru şi chiar cinci fermieri. Are o capacitate înaltă de muncă, ceea ce reduce foarte mult din costuri", a menţionat Henk de Lange, director companie de consultanță în agricultură.

Unul dintre antreprenorii care pot folosi utilajul este şi un fermier, care are 140 de hectare de cereale şi mazăre ecologică.

"O să iasă mai puţină producţie, însă, o să o putem vinde cu preţ mai mare. Substanţele organice mai rapid sunt asimilate de plante decât cele chimice, mai mult folos din cele organice", a explicat Andrei ursu, agricultor.

Agricultorii spun că până în prezent erau nevoiţi să cumpere îngrășăminte organice:

"Este foarte binevenit acest utilaj în agricultura ecologică, în sectorul zootehnic, astăzi agricultura ecologică nu va avea perspectivă şi de aceea este foarte binevenit acest utilaj".

"Cred că o să ne iasă mult mai ieftin cu aşa aparat, o să facem compactarea pe loc, pe câmpurile unde avem producţia ecologică".

"Eu deţin propria fermă, avem în gestiune o fermă de animale şi toate îngrășămintele, tot compostul pe care urmează să-l pregătim, să-l introducem în sol, îl avem de la propria noastră fermă".

"Se cultivă cerealele în mare parte, avem un număr de circa 55 de fermieri care cultivă circa şapte mii de hectare pentru cereale, însă cooperativa cu care colaborăm şi echipamentul donat astăzi este nu doar pentru cereale, dar pentru multe alte culturi", a punctta Silvia Bicenco, director de țară a organizației "People in Need Moldova".

În prezent, în Republica Moldova, există 92 de agenţi economici certificați care practică agricultura ecologică.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu