Agricultorii vor primi un suport financiar în valoare de 50 de milioane de lei

Embed:

Agricultorii care au avut de suferit în urma înghețurilor din această primăvară și ploilor torențiale cu grindină vor primi suport financiar în valoare de aproximativ 50 de milioane de lei din partea statului. Banii alocați din fondul de rezervă sunt destinați acoperirii unei părți din cheltuielile pentru lucrările de îngrijire a culturilor agricole.

Potrivit reprezentanților Ministerului Agriculturii, suportul pentru realizarea lucrărilor fitosanitare va fi oferit pentru prelucrarea a zece mii de hectare afectate.

„De exemplu, vorbim de mere poate să ajungă la cinci mii de lei per hectar, vorbim de prune sau de viță-de-vie în jur de trei mii și jumate la hectar. Dacă vorbim de zece mii de hectare asta înseamnă că media ar putea fi în jur de 50 de milioane de lei”, a declarat ministrul agriculturii, Eduard Grama.

În urma discuției oficialilor din cadrul Ministerului Agriculturii cu reprezentanții asociațiilor din domeniu, unii au cerut ca resursele financiare să fie repartizate corect.

Să fie distribuiți acești bani foarte și foarte echitabil. Să-i primească cei care într-adevăr au păgubit și din puținul cât este să fie îndreptățiți acei care au muncit”, a specificat preşedintele Asociaţiei „Moldova Fruct”, Vitalie Gorincioi.

Pe de altă parte, alții s-au arătat mulțumiți de acest ajutor, chiar dacă, spun ei, este insuficient.

„Încercarea de a oferi un suport, cel puțin pentru a suporta cheltuielile fitosanitare, pentru că indiferent de faptul că livezile dacă au fost afectate de înghețuri și n-ați obținut niciun măr, tehnologia urmează să fie păstrată exact așa dacă ați fi avut roadă”, a menţionat președintele Asociației „Agroinform”, Iurie Hurmuzachi.

În următoarea etapă, urmează a fi elaborat un regulament în care să fie stipulate condițiile pe care trebuie să le întrunească agenții economici pentru a primi ajutorul financiar. Printre acestea se numără faptul că agricultorii nu trebuie să aibă datorii la stat, iar livada trebuie să fie înregistrată.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu