Agricultorii sunt pregătiţi pentru semănatul culturilor de primăvară

Embed:

Agricultorii sunt pregătiţi pentru semănatul culturilor de primăvară. Fermierii au procurat seminţe şi îngrășăminte, iar îndată ce timpul va fi favorabil, urmează să înceapă lucrările în câmp.

Nicolae Sprâncean gestionează 1.400 de hectare de teren în localitatea Hârtop, raionul Criuleni, pe care creşte diverse culturi.

"Ne ajunge în jur de 4 hectare să sădim cartofi timpuriu şi mai avem 6 tipuri de cartofi târzii. Sunt în proces de încolțire, iar temperatura este în jur de 30 de grade", a declarat producătorul agricol, Nicolae Sprâncean.

Semințele de porumb şi floarea soarelui le importă prin intermediul companiilor specializate.

"Suprafețe mari avem floarea soarelui avem 400 de hectare, porumb la silos 80 de hectare, porumb la seminţe vreo 40, in vreo 60.Fără îngrăşăminte, fără pesticide nu putem să facem roadă bogată", a spus producătorul agricol, Nicolae Sprâncean.

În 2018, vor fi însămânţate aproape 960.000 de hectare de pământ. Ca în fiecare an, cei mai mulţi producători agricoli vor creşte porumb. Vor fi în jur de 480.000 de hectare.

Pe 360.000 de hectare vor fi plantate seminţe de floarea-soarelui. La cele 350.000 de hectare cultivate în toamnă se mai adaugă în jur de trei mii care vor fi însămânţate în acest sezon.

Agricultorii vor semăna soia pe 35.000 de hectare şi sfeclă pe 23.000 de hectare.

"În comparaţie sunt aproximativ cifre medii pe ultimii trei ani, deci noi suntem în aceeaşi direcţie, se păstrează tendinţa", a declarat secretarul de stat la Ministerul Agriculturii, Vasile Luca.

Tot materialul semincer produs în Moldova sau cel importat este supus unui control riguros.

"După ce s-au devamat, timp de 10 zile sunt controlate din nou în laboratoare. Sunt deja depozitate circa 94-95 % din toate seminţele care sunt necesare", a declarat şeful de direcţie la ANSA, Dumitru Rusu.

Pe teritoriul ţării activează 160 de magazine agricole, care pun la dispoziţie seminţe verificate şi certificate de către Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu