Agricultorii, neputincioși în fața naturii! Seceta taie în jumătate recolta de grâu şi orz

Embed:

În timp ce marea parte a ţării a fost lovită de arşiţă abia acum câteva zile, în nordul ţării sunt localităţi unde nu a căzut strop de ploaie de mai bine de două luni. Oamenii din aceste localităţi nu mai speră să strângă producţie agricolă şi spun că vor înregistra pierderi considerabile.

Ștefan Carcea deține peste 80 de hectare de teren agricol în satul Rădoaia, raionul Sângerei. Fermierul cultivă grâu, floarea soarelui și porumb. El spune că, în acest an, mai mult de jumătate din recoltă este compromisă.

"Dacă nu va mai ploua în următoarele zile, consecința este că pălăria o să fie foarte mică și nu o să fie nici roadă că nu e ploaia, nu lucrează nici albina. Ploaia în jur de 70 de zile nu a fost", spune agricultorul Ștefan Carcea.

Seceta a afectat în proporție de 70 la sută și plantaţiile de soia.

"Acum trebuia să fie 60-70 de centimentri, dar după ce iese, se coace vreo 80-90 de centimentri. Poate se vor forma câteva boabe. Asta înseamnă vreo 500 de kilograme la hectar, dar noi am semănat 100 de kilograme așa că consecințele sunt foarte mari", a declarat fermierul Vladimir Scobioală.

Ţăranii sunt îngrijorați că nu vor avea cu ce să își hrănească animalele.

Potrivit datelor prezentate de Asociaţiei UniAgroProtect, seceta din acest an va tăia în jumătate din recolta de grâu şi orz, faţă de cea de anul trecut.

 
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu