Agricultorii moldovenii au început lupta cu dăunătorii. Cei mai vulnerabili sunt pomii fructiferi

Embed:

Agricultorii moldovenii au început lupta cu dăunătorii, care, potrivit lor, s-au înmulțit rapid în ultimile săptămâni. Cei mai vulnerabili sunt pomii fructiferi care au fost invadați de molia orientală.

Specialiștii în agricultură afirmă că acești dăunători sunt extrem de periculoși prin faptul că depun ouă, iar în câteva zile larvele pot distruge o livadă întreagă.

"Această capcană a fost instalată sâmbătă şi observăm că astăzi, data de 20 mai, noi avem o cantitate foarte mare de insecte."

Sergiu Rămăşescu, este doctor în ştiinţe agricole. Specialistul, care oferă consultanţă pomicultorilor, spune că pe mai multe plantaţii au fost instalate capcane speciale.

"Avem căpcăni instalate pe tot teritoriul Moldovei de la nord de lla Bălţi, Drochia, Donduşeni până la Ştefan-Vodă şi toate atestă la molie orientală zbor foarte mare", a spus Sergiu Rămăşescu, doctor în ştiinţe agricole.

Agronomul susţine că în acest an numărul dăunătorilor a crescut de două ori faţă de anul trecut.

"Spre exemplu la Anenii Noi în ultimele 24 de ore într-o capcană s-au prins 110 indivizi de fluturi asta e foarte mult, pentru data asta e foarte mult", a spus Sergiu Rămăşescu, doctor în ştiinţe agricole. 

De vină ar fi condiţiile meteo. Încălzirea bruscă din ultimile zile s-a dovedit a fi favorabilă pentru dezvoltarea dăunătorilor la toţi pomii fructiferi.

"Zborul anul acesta de insecte dăunătoare atât la cultura mărului cât şi la prun este foarte mare. Asta se datorează condiţiilor care au fost, iarna a fost nu prea geroasă, acum temperaturile au crescut şi este momentul propice pentru zborul intens la dăunătorul dat", a spus Sergiu Rămăşescu, doctor în ştiinţe agricole.

Reprezentanţii ANSA anunţă că ţinta dăunătorilor nu sunt doar pomii fructiferi, ci şi culturile agricole în floare.

"În ultima perioadă fluturii de scaieţi s-a semnalat un zbor activ al fluturilor probabil sunt veniţi din altă ţară la noi purtaţi de vânt. Mulţi agenţi economici semnalizează zborul fluturilor în special la câmpurile de rapiţă deoarece rapiţa este în floare deja", a spus Eugenia Tulgara, inspector principal Direcţia protecţia plantelor ANSA.

Reprezentanţii ANSA îndeamnă pomicultorii să trateze copacii şi culturile la timp cu insecticide. De exemplu, acest peisaj cu mii de fluturi care zburau deasupra unui lan de rapiţă, l-am surprins chiar în apropiere de oraşul Orhei.

Specialiştii spun că fluturii adulţi se hrănesc cu nectarul acestor flori, iar la începutul lunii iunie depun larve, care pot afecta peste zeci de tipuri de culturi agricole.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu