Agricultorii, disperaţi că nu-şi pot vinde producţia. Aceştia se plâng de scăderea preţului cerealelor

Embed:

Primăvara a adus dezamăgiri în rândul producătorilor de porumb.

Agricultorii se plâng că preţul pentru aceste cereale a scăzut în ultimele două luni până la doi lei şi 20 de bani, cu 40 de bani mai puţin, faţă de perioada similară a anului trecut. În aceste condiţii, mulţi agricultori spun că au pierderi mari şi îşi vor ţine porumbul în depozite până la zile mai bune.

"O parte l-am dat cu doi lei care direct din câmp, aproape dejeaba. Eu numai am cheltuit pentru pesticide la acestea 50 de hectare mult mai mult. Aştept, poate o să se ridice preţul".

În aşteptarea unui preţ mai bun sunt şi agricultorii din sudul ţării. Elena Bojilă din raionul Cahul păstrează în depozit aproximativ 500 de tone de porumb, pe care nu le poate vinde din cauza preţului mic.

"Preţul de cost pentru un kilogram de porumb este de un leu şi 70 de bani. Să-l vindem cu doi lei şi 20 de bani este inadmisibil."

Reprezentanţii Federaţiei Agricultorilor din Moldova susţin că porumbul s-a ieftinit nu doar în Moldova, dar şi în ţările vecine care au obţinut recolte generoase.

"Preţul propriu zis, se formează în bazinul Mării Negre. Şi noi cu părere de rău nu suntem un jucător important ca ţările vecine care au suprafeţe imense de cereale. Noi avem producţie cerealieră, dar nu în volume atât de mari, ca să putem influenţa piaţa".

Anul trecut, agricultorii din Moldova au semănat porumb pe o suprafaţă de 370 de mii de hectare, cu 100 de mii mai puţin decât în 2017. Datorită condiţiilor climaterice favorabile ei au obţinut însă o recoltă mai bogată. Agricultorii au avut o obţinut 3,7 tone la hectar, cu 300 de kilograme mai mult decât în 2017.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu