Agricultorii din raioanele de nord ale țării au început lucrările de recoltare a rapiței

Embed:

Recoltarea rapiţei este în toi. Agricultorii din nordul țării muncesc în câmpcu zor pentru a aduna cât mai repede producţia.

Pentru că în Moldova nu există uzine de prelucrarea a semințelor de rapiță, acestea sunt duse peste hotare, unde este fabrict ulei tehnic.

Ion Clima din orașul Mărculești cultivă rapiţă pentru al cincilea an consecutiv. Bărbatul a semănat 300 de hectare şi speră să obţină o mie de tone de rapiţă.

"An de an căpătăm roade, aș spune mijlocii, de la 3 până la 3,5 tone pe hectar. Rapița este o cultură destul de atractivă din punct de vedere economic. Prețul e în jur de 320 - 323 de euro pentru fiecare tonă", a comunicat agricultorul, Ion Clima.

Oamenii lucrează și noaptea ca să strângă rapița cât mai repede. Aceștia spun că recolta din acest an este bună.

"Când este posibil lucrăm și noaptea împrejur, dacă ne permit condițiile climaterice. Ne-au mai rămas în jur de 120 de hectare de rapiță. Credem că în câteva zile, în două zile le terminăm."

"– Este greu de strâns rapița.

– Cum este rapița din acest an?

Cum vi se pare?

– E normală, e bunișoară."

Potrivit ministerului Agriculturii, în acest an rapița a fost semănată pe o suprafață de aproape 28 de mii de hectare. Specialiştii prognozează o recoltă de 2,7 tone la hectar.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu