Agricultorii din nordul ţării susţin că, din cauza secetei, recolta de cereale va scădea cu 20%

Embed:

Agricultorii din nordul ţării susţin că din cauza secetei, recolta de culturi cerealiere va scădea cu 15-20 la sută, în anul 2012. Unii chiar vor fi nevoiţi să-şi semene din nou pământurile, la primăvară.

Ion Dascăl din satul Drochia a semănat circa 800 de hectare de grâu de toamnă. Aproximativ 30 la sută dintre acestea sunt compromise.

"Pierderi o să avem pe lanurile unde am pierdut umezela şi nu am pregătit solul conform procedurii, şi acolo unde am pregătit solul după ploaie tot pierderile o să fie mari. Poate chiar o să semănăm a doua oară deoarece nu o să iasă nimic", spune bărbatul.

Şi plantaţiile de grâu şi de orz ale lui Victor Frecăuţan din Grinăuţi, Râşcani au fost compromise din cauza secetei.

"Seminţa am procurat-o foarte scump la 4 lei şi 20 de bani. S-a semănat târziu, pământul a fost pregătit dar nu a avut umiditate, după ploi am semănat dar au fost puţine şi în legătură cu aceasta a ieşit slab grâul. Orz de toamna am semănat şi nu a ieşit deloc, este încolţit în pământ dar nu a ieşit", a povestit agricultorul.

"Numaidecât va avea de suferit recolta, cam 10-15%. Grâul trebuia să intre în iarnă înfrăţit şi el nu va reuşi să acumuleze în primăvară toate substanţele care trebuie ca să facă roadă bună", a menţionat agronomul din Grinăuţi, Râşcani, Gheorghe Chetrari.

Unii specialişti sunt mai optimişti. "Nu trebuie acum să facem panică, dar dacă semănăturile sunt într-o stare care nu le va permite să ierneze mai departe ,atunci, bineînţeles, că trebuie să facem rezerve pentru culturile de primăvară", consideră doctorul în ştiinţe agricole Boris Boincean.

Experţii mai spun că recolta de anul viitor va depinde şi de cantitatea de precipitaţii din această iarnă.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu