Agricultorii au început recoltarea zmeurei. Cât costă un kilogram de fructe

Forfotă mare în satul Pocrovca, raionul Dondușeni. Fermierii au început recoltarea zmeurei care se întinde pe o suprafață de peste 150 de hectare în acestă localitate.

Roada se arată a fi una foarte bună în acest an, în pofida condițiilor meteo din această primăvară. De două zile, zmeura din Pocrovca poate fi găsită și pe tarabele pieților din Chișinău.

Alexandru Șerbacov spune că a lăsat în acestă perioadă toate treburile, pentru a recolta zmeura. Tânărul împreună cu socrul său are o plantație care se întinde pe o suprafață de aproximativ 30 de ari.

"Acum am lăsat celelalte lucrări și ne ocupăm doar de recoltarea zmeurei. Pe zi reușim să recoltăm cam zece sote, când recoltarea va fi în toi vom lucra patru oameni. Acum când suntem la început reușim să strângem în trei zece sote, cred că până seara vom mai reuși încă zece. Lucrăm toată familia pentru că nu avem oameni pe care să-i antrenăm în această activitate", a declarat Alexandru Șerbacov.

Recoltarea zmeurei va dura aproximativ o lună. Direct de la producător un kilogram de fructe costă în acestă perioadă între 20 și 35 de lei.

"Avem o roadă bună în acest an. Comparativ cu anul trecut este mai bine. Depindem mult de piața, dacă cei care s-au dus la Chișinău vor vinde toată zmeura și mâine vom avea un preț bun, în cazul în care nu va fi cerere prețul va scădea", a declarat Anatolii Șerbacov.

În localitate sunt amplasate puncte de colectare a zmeurei. O parte din aceste fructe ajung în Federația Rusă și Polonia.

"Noi acum culegem pentru a o exporta în Federația Rusă. Avem lădițe speciale și vin comercianții și o cumpără de la noi pentru a o duce la Moscova. Anul trecut noi am vândut multă zmeură polonezilor, anul acesta ei încă nu au venit", a spus locuitoarea satului Pocrovca, Maria Morina. 

Totuși, cele mai multe fructe sunt comercializate în piețile din țară.

În satul Pocrovca sunt peste 150 de hectare de zmeură de pe care anual se strâng peste o mie de tone de fructe.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu