Agricultorii au făcut cozi la oficiile AIPA ca să depună dosarele pentru subvenţii

Embed:

Agricultorii au făcut cozi la oficiile Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură. Fermierii au stat în rând ca să depună dosarele pentru a obţine subvenţii, întrucât mai au doar două zile până expiră termenul-limită.

"Din cauza timpului nu am avut posibilitate să finalizăm prezentarea documentelor", a declarat agricultorul Leon Anghel. 

"Am procurat 60 de stupi etajați şi 60 de familii de prăsilă. Investiţia a fost în jur de 200.000 şi deja rambursarea, subvenţionarea va fi de 50 % adică 100.000", a declarat apicultorul Vasile Cucu.

"Am cumpărat un tractor specializat pentru vii şi livezi împreună cu stropitoare şi cultivator. Banii din subvenţii a fost stipulat în contract automat se transferă pentru întoarcerea creditului", a declarat producătorul agricol, Constantin Bivol. 

Agricultorii spun că datorită subvenţiilor pe care le primesc reuşesc să-şi dezvolte afacerile.

"La orice investiţie pe care o fac, mereu îmi fac şi calcule, căci statul după mă va ajuta cu cele 25 % sau 40 % depinde ce măsură avem", a spus producătorul agricol, Nichita Ion. 

"De când agenţia a început să ajute a apărut producţie mai multă, concurenţa a crescut, iar preţurile au scăzut", a declarat producătorul agricol, Gheorghe Bobârca. 

Angajaţii AIPA au muncit şi în zilele de weekend doar ca fermierii să reuşească să depună setul de documente.

"Suntem pe patru raioane Orhei, Teleneşti, Şoldăneşti şi Rezina şi până la moment avem 560 de dosare primite comparativ cu anul trecut 457, adică sunt mai multe", a declarat şeful oficiului teritorial AIPA, Valerian Corobcă. 

De la începutul lunii iulie, Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură a recepţionat peste 4.700 de dosare pentru subvenționare, cu 10 la sută mai multe comparativ cu perioada similară din 2016.

"După finalizarea campaniei de recepționare a dosarelor, AIPA va examina toate solicitările şi în limita mijloacelor fondului disponibil, până la 31 decembrie 2017 vor fi trecute în cont practic toate sumele asumate pentru producătorii agricoli, nu excludem că o parte vor fi trecute cu titlul de datorii pentru anul 2018", a declarat directorul AIPA, Nicolae Ciubuc. 

Autorităţile spun că sumele solicitate până acum de fermieri depăşesc bugetul de 530 de milioane de lei, însă AIPA va aloca bani din fondurile de anul viitor pentru a acoperi toate subvenţiile.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu